EPA

Paus Franciscus bezoekt van 26 tot 29 september ons land

Paus Franciscus bezoekt van 26 tot 29 september ons land. Dat meldt het Vaticaan. Het is van 1995 geleden dat een paus naar ons land kwam. Het was al langer bekend dat hij ons land zou bezoeken, nu is ook de exacte datum bekend.

De paus bezoekt op 26 september eerst het Groothertogdom Luxemburg. Later dezelfde dag reist hij door naar ons land. Hij verblijft dan in België tot en met 29 september. Hij gaat onder meer Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve bezoeken.

De katholieke universiteit van Leuven bestaat in 2025 600 jaar. Om dat te vieren, hebben Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), de rectoren van de KU Leuven en de UC Louvain, met steun van de Belgische bisschoppen paus Franciscus uitgenodigd.

Onze koning heeft die uitnodiging nog eens herhaald toen hij in september op audiëntie ging bij de paus. Met succes blijkbaar, want de paus komt effectief op bezoek. Overigens een jaartje te vroeg voor het echte jubileumjaar. "Ik denk dat in de eerste plaats zijn hart heeft gesproken", zegt aartsbisschop Luc Terlinden in een persbericht.

Een precies programma van het pausbezoek wordt later bekendgemaakt. Wat we wel al weten, is dat de paus op vrijdag 27 september Leuven bezoekt, en op 28 september Louvain-la-Neuve. "Het bezoek aan de KU Leuven zal uiteraard in het teken staan van de 600e verjaardag van de universiteit, die bij pauselijke bul is opgericht, maar daarnaast zullen we ook focussen op de thematiek van kwetsbare groepen in de samenleving", zegt rector Luc Sels.

"De KU Leuven werkt al lang rond traumahulp voor jonge vluchtelingen die hier aankomen, en dat is een thema dat ook de paus erg aanbelangt." Het bezoek aan de zusteruniversiteit in Louvain-la-Neuve zal dan weer in het teken staan van duurzaamheid en ecologie. De Katholieke Kerk in ons land start ook met de website pausbezoek.be waarop alle details zullen komen.

Eerste pausbezoek sinds 1995

Het is van 1995 geleden dat een paus naar ons land kwam. Toen was dat paus Johannes Paulus II voor de zaligverklaring van Pater Damiaan. Eigenlijk moest hij al een jaar eerder komen, maar de paus moest die afspraak afzeggen, omdat hij was uitgegleden in zijn badkuip en in het ziekenhuis was beland.

Tot grote teleurstelling van Tremelo (het geboortedorp van pater Damiaan), waar ze het bezoek van de paus tot in de puntjes hadden voorbereid. In 1995 bezocht paus Johannes Paulus II enkel Brussel, en ging hij niet meer naar Tremelo.

Johannes-Paulus II bezocht zelfs twee keer ons land want in 1985, dus 10 jaar eerder, deed hij al eens een rondreis bij ons.

Johannes Paulus II samen met koning Albert II bij zijn bezoek aan ons land
AFP or licensors

Meest gelezen