Supporters vragen AA Gent om sancties na betoging tegen Roma: 'Stadionverbod voor racistische Buffalo’s'

© Foto’s David Van HEcke

Op de Vrijdagmarkt in Gent kwamen zondagmiddag 350 mensen samen als reactie op de anti-Romabetoging van 26 november. Supporters van AA Gent riepen hun club op om sancties te treffen tegen de “racistische” Buffalo’s die mee betoogden. “Geef hen een stadionverbod van enkele weken.”

Tuly Salumu

De uitgeregende manifestatie ‘Gent Zet Haat Buitenspel’ op de Vrijdagmarkt was een initiatief van burgers, maar onder de deelnemers bevonden zich ook een pak AA-Gent supporters. Ze wilden een signaal geven na de grimmige incidenten van vorige maand. Begin november bestormden 25 Buffalo’s een kraakpand aan het Stapelplein en drie weken later liepen ook supporters mee in de anti-Romabetoging in de binnenstad.

Onaanvaardbaar, zegt Claude Yande (58), al dertig jaar Buffalo. Gisteren sprak hij de menigte toe met een sterke boodschap voor zijn club. “Ik ben ontgoocheld in de zwakke reactie van AA Gent na de feiten”, aldus Yande. “De club had sterker kunnen optreden tegen de racistische Buffalo’s die mee betoogden.”

Stadionverbod

Concreet pleit Yande voor een stadionverbod van een aantal weken. “Wie iets op het veld gooit tijdens de wedstrijd, wordt onmiddellijk gestraft. Wie meeloopt in een racistische betoging, niet. Nochtans hebben hun daden maatschappelijk veel grotere gevolgen.”

Achter Yande staat een groep supporters, al is het een minderheid. “Velen durven niet ­reageren. AA Gent is niet racistisch. We zijn er de laatste jaren in geslaagd om de extreemrechtse uitwassen uit onze club te vegen. Maar sinds kort zien we opnieuw een verrechtsing onder invloed van maatschappelijke tendensen. We mogen dat niet zomaar laten gebeuren. We are one family: ook voor de Roma’s en vluchtelingen uit Syrië of van waar dan ook.”

KAA Gent zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Wim Beelaert van de KAA Gent Foundation, die zaterdagavond nog werd bekroond voor beste communitywerking en ook op de betoging aanwezig was, is er al een nultolerantie tegen racisme in het stadion. “Daarbuiten is de club gewoon niet bevoegd”, aldus Wim ­Beelaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen