Hongaarse premier Viktor Orbán op NatCon
Foto: Belga

Gastsprekers misnoegd over pogingen om rechts-conservatieve top NatCon te verbieden: "Erger dan Sovjet-Rusland"

Verschillende gastsprekers op de National Conservatism Conference (NatCon) zijn niet te spreken over de poging van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir om het evenement te verbieden. De Raad van State heeft geoordeeld dat het verbod een inbreuk is op het recht op vreedzaam vergaderen. "Ik denk dat hij een staatsgreep wou plegen", reageert Frans politicus Éric Zemmour, die ook te gast is op NatCon. 

De tweede dag van de rechts-conservatieve NatCon-conferentie in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is deze ochtend rond 8 uur zonder noemenswaardige incidenten van start gegaan. Eerder raakte bekend dat de Raad van State geoordeeld had dat de conferentie gewoon mocht doorgaan.

De verschillende gastsprekers reageren onthutst over de poging van burgemeester Kir om het evenement te verbieden. Éric Zemmour, Frans politicus bij de radicaalrechtse partij Reconquête en spreker op NatCon, is niet te spreken over de manier waarop de burgemeester dat heeft aangepakt. 

"Ik denk dat de burgemeester een illegale staatsgreep heeft gepleegd", vertelt hij. "Ik denk dat de man nog niet alle regels van de Europese democratie heeft begrepen. Hij trekt meer de kaart van Erdogan en de Grijze Wolven, een islamitische militie die terreur organiseert in Turkije."

Kir zou de Belgische politie volgens Zemmour "als een privémilitie gebruikt hebben om een bijeenkomst te verbieden van mensen die niet zoals hem denken".

Eric Zemmour op NatCon
AFP or licensors

"Brussel heeft elke vorm van democratie jaren geleden al verloren", vindt ook Nigel Farage, Brits politicus en voormalig partijleider van de UK Independence Party en van de Brexit Party/Reform UK.

"Ik heb dat zelf al verschillende keren ervaren, maar nu gebeurt het op een groot podium en kan de hele wereld het zien. Dat is een goeie zaak. Nu begrijpt men waar globalisme en unionisme voor staat: het is erger dan Sovjet-Rusland. Geen enkele mening is nog toegestaan."

Orbán: "Vrijheid onder druk"

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán haalt tijdens zijn interview uit naar Brussel. Volgens hem toont de actie van Kir aan "waar we staan in Europa". "De Europese Unie raakt steeds verder gepolitiseerd en treedt niet langer op als verdediger van de Europese verdragen."

Hij blikt daarbij terug op de laatste dagen van de Sovjet-Unie. "Toen we Fidesz eind jaren 80 hebben opgericht, deden de autoriteiten er alles aan om onze meetings te blokkeren. Dezelfde tactieken worden vandaag ook in Brussel en Europa gebruikt. De vrijheid in Brussel staat onder druk, zoals gisteren opnieuw bewezen is."

Al gaat het tijdens het interview van Orbán niet enkel over de vrijheden in Brussel, ook naar zijn standpunten over enkele grote internationale conflicten wordt gevraagd. Op de vraag of Orbán zichzelf ziet als "de beste bondgenoot van Poetin in Europa", antwoordt hij afwijkend. "Bondgenoot is sterk uitgedrukt", zegt hij. "Er is wel een bepaalde geopolitieke realiteit die we moeten aanvaarden. Oekraïne kan die oorlog nooit winnen en een wapenstilstand zal er niet komen."

Die realiteit heeft volgens de Hongaarse premier vooral betrekking op grenzen. "De reden van de oorlog is het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Als een land dat 45 jaar door de Russen bezet is geweest, kan ik zeggen dat Rusland nooit zal toelaten dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Ze zullen er altijd iets op vinden, zodat er een bufferzone is tussen Rusland en NAVO-grondgebied. Oekraïne moet beseffen dat het zo'n bufferstaat is. Welke naam die bufferstaat heeft, doet er niet toe." 

Toch ziet Orbán Oekraïne liever geen deel worden van Rusland. "In het Sovjet-tijdperk deelden Rusland en Hongarije een gemeenschappelijke grens. Dat zie ik liever niet opnieuw gebeuren."

In het Israëlisch-Palestijnse conflict trekt Orbán wel duidelijk de Israëlische kaart. "Op dit moment leven ongeveer 200.000 Hongaarse Joden in Israël. Dat betekent dat er mogelijk 200.000 Hongaarse burgers leven. Wat er gebeurt, is dus niet alleen een geopolitiek probleem voor ons. Als Hongaarse overheid moeten we onze burgers daar beschermen."

Voor Orbán is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een goede vriend. "Ik ken Bibi (koosnaam voor Netanyahu, red.) erg goed, al 20 jaar. Hij is een van de meest loyale vrienden van Hongarije. Ik heb hem altijd gesteund en zal dat blijven doen. Hij is een goede leider."

Meest gelezen