Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

UGent-professoren staken lessen vroegtijdig zodat studenten kunnen betogen tegen Schild & Vrienden

UGent-professoren staken lessen vroegtijdig zodat studenten kunnen betogen tegen Schild & Vrienden
Beeld BELGAONTHESPOT

In Gent hebben honderden studenten en sympathisanten betoogd tegen de vertegenwoordiging van Schild & Vrienden-leden aan de organen van de UGent. Zo'n 700 mensen namen deel. Verschillende professoren verleenden actief steun en beëindigden hun lessen vroegtijdig, zodat hun studenten mee konden betogen.

en

"We willen een signaal geven aan de UGent, dat de meerderheid van de studenten en het personeel niet vertegenwoordigd wil worden door mensen met zulke racistische denkbeelden" vertelt Eline Vandewalle, zelf studentenvertegenwoordiger in de raad van bestuur van de UGent. "Het werd door de Pano-reportage heel duidelijk dat leden van deze groepering staan voor georganiseerd geweld", zegt Vandewalle die samen met drie andere studenten het initiatief tot de betoging nam. "Wij willen die niet als vertegenwoordigers in de raden en commissies van de UGent."

Wij willen die niet als vertegenwoordigers in de raden en commissies van de UGent
Eline Vandewalle

Verschillende UGent-professoren verleenden al steun aan de actie, zoals Marc Boone. Andere lesgevers, zoals politicoloog Carl Devos, staken hun lessen vroegtijdig zodat de studenten mee kunnen betogen. Enkele lessen werden zelfs volledig geschrapt.

Ook vakbondsleden, ngo's, antifascistische organisaties als Blokbuster en personeel van de universiteit sloten zich bij de optocht aan. Die trok onder de slagzin "wij zijn met meer" richting de Gentse Vooruit, waar initiatiefnemers en studenten rond 13.30 uur verzamelden.  De betoging zonder incidenten begon om 12.30 uur aan het Gentse Kramersplein, vlak bij de Gentse studentenbuurt Overpoort. In de Vooruit volgt een bespreking over toekomstige acties. 

Ethische code

De initiatiefnemers pleiten ook voor een "ethische code voor een Universiteit zonder fascisme en extreemrechts" om gelijkaardige studentenverenigingen in de toekomst uit te sluiten.

"Ik ga er niet bij zijn", verklaarde een glimlachende Dries Van Langenhove in de voormiddag.

Ethische code
Beeld BELGA
Ethische code
Beeld BELGA

Van Langenhove voor rechter verschenen

Deze morgen ging in de rechtbank van Gent het kortgeding van start dat Van Langenhove en zijn advocaten, Johan Platteau en Joost Bosquet, hadden aangespannen tegen de UGent. De zaak startte bewust eerder dan het aanvangsuur om pottenkijkers buiten te houden. 

De advocaten hebben gepleit en ook Dries Van Langenhove kon zijn eisen uiten. Dat deed hij soms breed gesticulerend. Ze hopen dat de rechtenstudent zijn studies aan de UGent kan afmaken en zijn plaats in de raad van bestuur terugkrijgt. De uitspraak volgt eind deze week, ten laatste begin volgende week.

"Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer", verklaarde Van Langenhove. "En ik wil het mandaat waarvoor ik democratisch door duizenden studenten ben verkozen uitvoeren."

Gisteren nog zat het trio met rector Rik Van de Walle rond de tafel. Later op de avond werd dan beslist dat Van Langenhove zijn thesis mag afronden aan de UGent, als hij uit de gebouwen blijft. Op die manier zou hij toch zijn diploma kunnen halen.

Dries Van Langenhove vanochtend in de rechtbank in Gent.Beeld Gianni Barbieux
Dries Van Langenhove vanochtend aan de rechtbank van Gent.Beeld Gianni Barbieux
Van Langenhove voor rechter verschenen
Beeld BELGAONTHESPOT
Van Langenhove voor rechter verschenen
Beeld BELGAONTHESPOT