Direct naar artikelinhoud
Energie

Na de vrees voor een stroomtekort: België vraagt Duitsland om hulp

Minister Marghem (MR) werd vanmiddag aan de tand gevoeld in het parlement.Beeld EPA

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft vanochtend een telefoongesprek gehad met Peter Altmaier, de Duitse minister van Energie. Straks volgen de ministers van Nederland en Frankrijk. Zij moeten ons land helpen bij een eventueel stroomtekort.

"We willen een 'memorandum of understanding ' afsluiten", zei Marghem vanmiddag in de marge van de commissie Leefmilieu. Aanleiding is de aankondiging van Electrabel dat in november slechts een van de zeven Belgische kerncentrales zal draaien. Daardoor is er plotseling minder stroom dan voorzien. Een samenwerking met de buurlanden moet een eventueel tekort helpen opvangen.

Een samenwerking met de buurlanden moet een eventueel stroomtekort helpen opvangen

In de commissie moest Marghem zich ook verantwoorden voor de mislukte klimaatdeal met de Benelux. Op het laatste nippertje weigerde ons land maandag een engagement voor strengere klimaatdoelen te ondertekenen. Marghem daagde niet op voor de vergadering. "Dat kon ook niet, want ik had een persconferentie", antwoordde ze op een vraag van Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet. Ook de Nederlandse minister kwam volgens haar niet opdagen.

Halfvol

Marghem gelooft wel nog steeds in een sterke klimaatdeal met de Benelux. "Het glas is halfvol", klinkt het. "De komende weken zullen we de tekst van maandag aanpassen, zodat we een uitgebreide verklaring krijgen." Of daarin ook scherpere klimaatdoelstellingen worden opgenomen? Daarover bestaat nog wat onduidelijkheid. Volgens Marghem is het wel de bedoeling dat de Benelux intenser gaat samenwerken op vlak van klimaat.

Dat de Vlaamse regeringspartijen naar eigen zeggen te weinig tijd kregen om de tekst van de klimaatdeal te bekijken, wordt door de minister bevestigd noch ontkend. Het klopt volgens haar wel dat de tekst pas donderdag aan de andere partijen werd overgemaakt.