Jaarlijks betalen burgers en bedrijven belastingen – een onroerende voorheffing – op vastgoed, berekend volgens het kadastrale inkomen. Gemeenten vragen op basis van die belasting ook een bijdrage: de opcentiemen. In Puurs-Sint-Amands bedroeg die tot voor kort 998, ofwel 9,98 procent van de onroerende voorheffing. Maar dat verandert nu. Tijdens de laatste gemeenteraad werd een wijziging aan het belastingsbeleid van Puurs-Sint-Amands doorgevoerd. De opcentiemen voor minder kapitaalkrachtigen - het merendeel van de inwoners – gaan omlaag en de opcentiemen voor eigenaars die over meer eigendom beschikken omhoog.
Het voormalige basistarief van 998 opcentiemen daalt in Puurs-Sint-Amands naar 990 en voor kadastrale inkomens (KI) boven 4.594,95 euro – dat zijn grotendeels bedrijven – gaat het aantal opcentiemen stapsgewijs (gebaseerd op het KI) omhoog naar 1.075, 1.150 en 1.225 opcentiemen. Kadastrale inkomens die nu in de hoogste categorie terechtkomen, betalen zo 22 procent meer dan voordien. Kort samengevat: de gewone man betaalt minder, de bedrijven meer.
“We schatten dat deze wijziging ongeveer 700.000 euro zou opleveren voor de gemeentekas”, reageert burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - Team Koen). “Hiermee zetten we ons als gemeente schrap voor veranderingen op het vlak van fiscaliteit op Vlaams en federaal niveau.”
Nieuwe gedifferentieerde opcentiemen
990 opcentiemen voor de basiscategorie: eigenaars met een (niet-geïndexeerd) belastbaar kadastraal inkomen kleiner dan 4.594,95 euro
1075 opcentiemen voor grote percelen (schijf 1): eigenaars met een (niet-geïndexeerd) belastbaar kadastraal inkomen tussen 4.594,95 en 22.974,77 euro
1150 opcentiemen voor grote percelen (schijf 2): eigenaars met een (niet-geïndexeerd) belastbaar kadastraal inkomen tussen 22.974,77 euro en 45.949,55 euro
1225 opcentiemen voor grootste percelen (schijf 3): eigenaars met een (niet-geïndexeerd) belastbaar kadastraal inkomen gelijk aan of groter dan 45.949,55 euro
Bij N-VA zijn ze niet gediend met de nieuwe, gedifferentieerde heffing. “De verlaging voor de laagste categorie is slechts 0,8 procent en zal nauwelijks voelbaar zijn voor de gezinnen die het het meeste nodig hebben”, stelde raadslid Jan Van Camp tijdens de laatste gemeenteraad. “Daarentegen stijgen de tarieven voor hogere categorieën met percentages tot wel 22,7 procent. Dat is disproportioneel en oneerlijk.”
25 grootste bedrijven
De nieuwe heffing treft inderdaad voornamelijk de 25 grootste bedrijven in Puurs-Sint-Amands. Maar bedrijven zijn geen anonieme entiteiten, zegt Van Camp. “Achter elk bedrijf staan mensen: ondernemers, werknemers en hun gezinnen”, stelt Van Camp. “Wanneer je bedrijven zwaarder belast, zijn het uiteindelijk altijd mensen die de prijs betalen. Bedrijven kunnen minder investeren, banen staan op de tocht en de economische motor van onze gemeente verzwakt.”
Daarmee verwijst het raadslid naar de recente ontslagen bij Novartis, een van de vele grote bedrijven die actief zijn in de gemeente. Daar staan 170 jobs op de helling. “Dit voorstel versterkt het anti-ondernemingsklimaat in dit land”, vindt Van Camp.
“Maar goede economische activiteit stimuleren in onze gemeente hangt niet enkel af van belastingen”, kaatst burgemeester Van den Heuvel terug. “Dat is een stukje maar niet alles. Wij stellen als gemeente ook ruimte ter beschikking en helpen bedrijven investeren in hernieuwbare energie.”
LEES OOK. 170 banen op de tocht bij farmabedrijf Novartis in Puurs: wet-Renault treedt in werking
Opleveren
De gemeente Puurs-Sint-Amands schuift een deel van de belastingsdruk door naar de breedste schouders. “Waarmee ik die opcentiemen zeker niet wil minimaliseren”, zegt Van den Heuvel. “Ik denk wel dat de impact ervan beperkt zal zijn.”
Een handvol andere Vlaamse gemeenten heeft ook al een gedifferentieerd belastingsbeleid voor opcentiemen ingevoerd. In Geel, waar N-VA en CD&V de plak zwaaien, wordt er net als in Puurs-Sint-Amands een onderscheid gemaakt op basis van kadastraal inkomen. “Dit beleid ligt nu vast voor de komende zes jaar”, geeft Van den Heuvel nog mee.
Perspectief
Tijdens de laatste gemeenteraad typeerde oppositielid Van Camp de belastingswijziging van het lokale bestuur als een linkse maatregel. “Ondernemers die door hard werk en risico’s nemen meer hebben bereikt, worden keer op keer gezien als melkkoeien”, stelde hij scherp.
Burgemeester Koen Van den Heuvel reageerde nogal laconiek. “De ene keer is dit bestuur de slaaf van de grote multinationals, die op alles ‘ja’ knikt, en vandaag zijn we de doodgraver.”