© BELGA

STANDPUNT. Deze krapte op de arbeidsmarkt is een opportuniteit om samen te werken

Charles Michel wil dringend overleg plegen met de gewestregeringen over de krapte op de arbeidsmarkt. Voor een regering die haar beleid verkoopt met de mantra ‘jobs, jobs, jobs’, is het invullen van de vele vacatures een topprioriteit, zegt de premier in een interview met De Standaard.

Kris Vanmarsenille

Een van zijn voorstellen is om vanuit de federale regering een fiscale aanmoediging te voorzien voor opleidingen tot een knelpuntberoep. Het is positief dat Michel meteen met concrete acties komt aanzetten, want de mismatch tussen werklozen en vacatures in dit land is een probleem dat om een snelle aanpak smeekt. De oorzaken van krapte zijn divers, maar een van de meest opvallende is toch wel dat te veel jongeren de school verlaten zonder diploma, waardoor ze op de arbeidsmarkt nauwelijks kans maken. Zo komt het dat de cijfers van de jeugdwerkloosheid de pan uit swingen, terwijl de bedrijven smeken om geschoold personeel. Als het onderwijs jongeren zonder diploma blijft afleveren, wordt het onevenwicht alleen maar groter.

Er zijn op alle bestuursniveaus al inspanningen geleverd, maar het is nog niet voldoende. Technische opleidingen moeten beter worden aangepast aan de arbeidsmarkt en er moeten meer mogelijkheden voor stages en deeltijdse opleidingen worden gecreëerd. Tegelijk moeten we onze oudere werknemers langer aan het werk houden, moeten we langdurig werklozen reactiveren, oplossingen vinden om langdurig zieken opnieuw aan een baan te helpen en ervoor zorgen dat vluchtelingen en nieuwe Belgen zo snel mogelijk aan het werk geraken. Dat kan allemaal alleen maar als alle actoren meewerken: het onderwijs, de vakbonden, de werkgevers, de regeringen.

Eigenlijk is deze krapte op de arbeidsmarkt een enorme opportuniteit: ze dwingt de politiek en de sociale partners, die nu op gespannen voet leven, om samen te werken en ze kan mensen die in minder goede economische tijden in de kou blijven staan kansen geven op werk en een betere toekomst. Het zou getuigen van een ontstellend en niet goed te praten gebrek aan ‘dash’ als de regering niet alles op alles zou zetten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER