Atletiek

Belgian Tornados zeker van Olympische Spelen dankzij finaleplaats op WK estafette

Archiefbeeld van de Belgian Tornados, toen ze het WK indoor wonnen in maart.© pa

De Belgische aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de mannen heeft zich op de World Relays op de Bahama’s geplaatst voor de finale. De Belgian Tornados verzekeren zich zo van een ticket voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

Belga

In de tweede van vier reeksen liepen Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Alexander Doom 3:00.09, goed voor de eerste plaats in hun reeks. Ter vergelijking: het Belgische record staat sinds de Olympische Spelen van 2021 in Tokio op 2:57.88. Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Kévin Borlée zetten toen die toptijd neer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de Belgische aflossingsploeg op de gemengde 4x400 meter plaatste zich voor de finale en het bijbehorende ticket voor de Spelen. België trad aan in de derde van vier reeksen. Daarin liepen Jonathan Sacoor, Imke Vervaet, Christian Iguacel en Camille Laus 3:13.18, goed voor de tweede plaats in hun reeks, achter Ierland.

Het Belgische record staat sinds de Olympische Spelen van 2021 in Tokio op 3:11.51, op naam van Dylan Borlée, Imke Vervaet, Camille Laus en Kevin Borlée.

Herkansing voor Cheetahs

Zonder speerpunt Cynthia Bolingo, die met een achillespeesblessure kampt, kon de Belgische aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de vrouwen zich niet plaatsen voor de finale en de Spelen. De Belgian Cheetahs traden aan in de vierde van vier reeksen. Daarin liepen Naomi Van Den Broeck, Hanne Claes, Liefde Schoemaker en Helena Ponette 3:27.19, goed voor de derde plaats in hun reeks.

De Cheetahs lopen wel nog de herkansingen, waarin ook nog zes tickets voor Parijs 2024 te verdienen zijn.

4x100 meter

De Belgische aflossingsploegen op de 4x100 meter konden zich niet plaatsen voor de finale en het bijbehorende ticket voor de Spelen.

De vrouwen, de Belgian Rockets, liepen met Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Delphine Nkansa 43.96, goed voor de zesde plaats in hun reeks, maar een foute stokwissel zorgde nadien nog voor een diskwalificatie.

Het Belgische record, neergezet door Olivia Borleé, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert, staat sinds de Olympische Spelen van 2008 in Peking op 42.54. Dat record leverde hen na diskwalificatie van winnaar Rusland vele jaren later alsnog de gouden medaille op.

Bij de mannen leken de Belgian Falcons, met Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Valentijn Hoornaert, met 39.82 naar een zevende plaats in hun reeks te lopen, maar even later werden ze gediskwalificeerd vanwege een foute stokwissel.

Zowel de Falcons als de Rockets kunnen in de herkansing nog een van de zes resterende plaatsen voor de Olympische Spelen bemachtigen.