Nu álle koepels uitstel vragen, geeft Crevits toe: “Onderwijshervorming kan ook na 2018”

© Photo News

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V, foto) zet voor het eerst de deur op een kier om de modernisering van het middelbaar uit te stellen. In het verleden hield ze mordicus vast aan 1 september 2018, maar nu zegt ze naar de verzuchtingen van de koepels te willen luisteren, “om een weloverwogen keuze” te maken. Haar toegeving komt er nu ook het Katholiek Onderwijs aandringt op uitstel.

Jens Vancaeneghem

De Vlaamse regering, met onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) op kop, was zo fier als een gieter toen ze begin dit jaar eindelijk kon uitpakken met een politiek akkoord om het secundair onderwijs te hervormen. De onderhandelingen over het symbooldossier sleepten liefst tien jaar aan, en het onderwijsveld snakte al die tijd naar duidelijkheid. Toen die er eindelijk kwam, werd de datum meteen scherpgesteld: op 1 september 2018 zouden de leerlingen van het eerste middelbaar instappen in het vernieuwde systeem. Een middelbaar met meer algemene vorming in de eerste graad, en een kwart minder studierichtingen in de tweede en derde graad.

Maar de koepels hadden van meet af aan kritiek op het “flauwe” akkoord én op de streef­datum. Nadat eerder het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) aandrongen op uitstel, sloot het Katholiek Onderwijs zich daar gisteren bij aan. Dat betekent dat nu alle grote onderwijsverstrekkers pas willen starten op 1 september 2019.

“We willen meteen goed starten met de modernisering”, zegt Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs. “Dat kan enkel als we de nieuwe structuur aan de inhoud koppelen. Daarvoor hebben we nieuwe leerplannen nodig en het duurt twee jaar om die samen met onze scholen te ontwikkelen en implementeren.”

Wachten op eindtermen

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er eerst nieuwe eindtermen zouden komen die bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen, zodat de koepels hun leerplannen daarop konden afstemmen. Maar de discussie daarover zit vast in het Vlaams Parlement.

Ondanks al die tegenslagen bleef Crevits vasthouden aan 2018. “Blijven wachten is geen optie”, zei ze bij het begin van het schooljaar nog in een interview met De Morgen. Desnoods zonder nieuwe eindtermen, dus.

Maar gisteren klonk dat plots veel zachter. “Voor mij is 1 september 2018 het ideale scenario, maar ik ga alle onderwijsverstrekkers uitnodigen om naar hun zorgen te luisteren. Dan kunnen we samen kijken hoe we tot een kwaliteitsvolle start kunnen komen in het belang van alle leerlingen en leerkrachten.” Daarmee zet Crevits voor het eerst de deur op een kier voor uitstel.

“Ik hoop dat er openheid is over de startdatum en dat dit de uitgestoken hand is”, zegt ­Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO! “Als we toch moeten beginnen in 2018, dan zal dat nefast zijn voor de kwaliteit van ons onderwijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen