CULTUURTIPS BEELDBOEKEN

Een tour de force van 12 jaar speuren en schetsen. Dit zijn de beste beeldboeken van het moment

Uit ‘The end sends advance warning’© Todd Hido

Geen tijd om een expo te bezoeken, maar toch nood aan inspiratie? Deze beeldboeken zijn tentoonstellingen op papier.

DSL
GRAPHIC NOVEL

MARIA VAN LIESHOUT

Het lied van de merel

Maria van Lieshouts graphic novel is een heistfilm, een antipropaganda­boodschap én een familiekroniek. Het is drie keer raak. Een tour de force van twaalf jaar speuren, schrijven en schetsen, waarna ze de tekeningen scherpstelde in Adobe Illustrator en met Photoshop de collages en texturen aanpaste. Heel digitaal, en toch heel warm. Zo veel research, maar allesbehalve droog. Vol emotie en wars van sentimentaliteit.

Nijgh & Van Ditmar, 256 blz.

Lees hier de recensie.

FOTOGRAFIE

GARRY WINOGRAND

Winogrand Color

De Amerikaanse fotograaf Garry Winogrand (1928-1984) geldt als een zwart-witgenie, maar de strafste straatfotograaf ooit maakte ook tienduizenden kleurenbeelden. In 2019 werden 425 kleurenbeelden verzameld in het wervelende Garry Winogrand: color. En nu is er een strakkere versie van dat boek, aangevuld met nooit eerder getoond werk: Winogrand color. Via de gezichten en gestes van verliefde koppeltjes en dagtrippende gezinnen, zonnend jong volk, in zichzelf gekeerde forenzen, verloren ogende loners en mooie vrouwen maak je kennis met een land van zowel belofte als ontgoocheling, vreugde en angst, gulzigheid en leegte, verlangen en rauwe wanhoop.

Twin Palms, 176 blz.

Lees hier de recensie.

GESCHIEDENIS

PETER SCHOLLIERS, KOENRAAD VERBOVEN, INGE GEYSEN, JOERI JANUARIUS, MICHÈLE GALAND, ALAIN DIERKENS EN VIKTORIA VON HOFFMANN

Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

Een beeld zegt meer dan woorden, en dat geldt zeker voor objecten. Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen biedt een frisse en originele kijk op de geschiedenis van onze regio. De mooi vormgegeven bundel is een uitgebalanceerde selectie, op verschillende vlakken. Beginnen doen de samenstellers (meer dan negentig archeologen, (kunst)historici en letterkundigen) circa 500.000 jaar geleden, om te eindigen met de Belgische biercultuur. De geografische spreiding – van Varsenare tot Virton – is optimaal. Dit boek nodigt uit tot bladeren en verwonderen.

Lannoo, 560 blz.

Lees hier de recensie.

GRAPHIC NOVEL

JULIA WERTZ

Onmogelijke mensen

Alcoholverslaafd, vereenzaamd en altijd te vinden voor een flauwe grap: in Onmogelijke mensen, een autobiografische comic, zet Julia Wertz zichzelf onweerstaanbaar te kijk. In het ware leven is ze intussen uit de gevarenzone. Ze kijkt terug op een donkere periode en wie haar erdoor heeft gesleurd: die paar boezemvriendinnen die zich niet lieten wegduwen door haar bijtende sarcasme en haar trouwe broer met een junkieverleden. De gedetailleerd getekende straten en gebouwen van New York ogen soms indrukwekkender dan de personages, en op sommige pagina’s staat dan weer meer tekst dan tekening. Maar het werkt. Ploeterende artiesten die terugkijken op hun eigen mijnenveld, het is een genre waar velen zich aan wagen, maar dit is van een zeldzaam niveau.

Scratch, 320 blz.

Lees hier de recensie.

FOTOGRAFIE

TODD HIDO

The end sends advance warning

De Amerikaanse fotograaf Todd Hido komt na zijn vorige boek, dat een donker beeld van een eeuwigdurende winter opriep, opnieuw uit bij licht en hoop. The end sends advance warning bevat voornamelijk landschappen in Hido’s ondertussen kenmerkende stijl. Hij fotografeert ze door de voorruit van zijn wagen, vaak bij schemering of zonsopgang. Regen en mistdruppels vertroebelen het zicht (wanneer het droog is, sproeit hij soms zelf water of glycerine op zijn voorruit), vlekken en vegen worden door het licht verder uitgesmeerd. Het geeft de sowieso al schilderachtige tableaus een extra broeierig effect. Ondanks de titel is het geen boek over het einde geworden, schrijft Hido achteraan, “maar misschien uit noodzaak, een hoopvolle manier om naar de wereld en de schoonheid die deze bevat te kijken”.

Nazraeli Press, 104 blz.

Lees hier de recensie.

BEELDVERHAAL

JOKE VAN LEEUWEN

Oekraïne, Palestina, Jemen, Syrië … Hoe praat je met jonge kinderen over oorlog? Op het boekenfestival Druk in Leuven ging auteur Joke van Leeuwen in gesprek met kinderpsychiater Winny Ang. Voor De Standaard der Letteren schreef en illustreerde ze een veelzeggend fragment.

Lees hier het beeldverhaal.

GRAPHIC NOVEL

B. CARROT

Uitweg

De beeldroman Uitweg volgt de Poolse Magda, die ongewenst zwanger is, op haar vlucht naar Nederland. Vanwege de strenge abortuswet in haar thuisland, is de meer dan duizend kilometer lange rit de enige ‘uitweg’ die haar nog rest. De kleuren in B. Carrots aquarellen klaren op naarmate de verlossing nadert en vertellen zo mee het verhaal: warmgeel voor een zeldzaam zorgeloos moment en kil blauw zodra de twijfeltoeslaat. Een pijnlijk relevant verhaal over de impact van abortusbeleid.

Oogachtend, 288 blz.

Lees hier de recensie.

FOTOGRAFIE

JIM GOLDBERG

Coming and going

Coming and going is een episch autobiografisch fotoboek. Een en al hart, een magistraal werk. Het nieuwe boek van Jim Goldberg vormt een terugblik op zijn leven, van de jaren 80 tot een onbepaald heden. De ondertussen zeventigjarige Amerikaanse fotograaf verzamelde zo een archief aan indrukken, intieme belevingen en gevoelens. Bij momenten overweldigt het, zoals het leven zelf.

Mack, 360 blz.

Lees hier de recensie.

GRAPHIC NOVEL

OLIVIER SCHRAUWEN

Zondag

Bij Proust was het een madeleine, bij Schrauwen is het een zoveelste laatste sigaret die het geheugen triggert. De grandioze striproman over zijn ontregelde neef Thibault is een zoektocht naar verloren tijd, gebald in een dagtrip. Het verhaal volgt de slowmotionroes van een professionele treuzelaar, van bij zijn ontwaken om 8.15 uur tot 23.59 uur, het moment waarop hij echt in slaap is gevallen na alle powernaps, dutjes en natte dagdromen. Elegant is misschien anders, maar als scan van de condition humaine past het helemaal bij onze hedendaagse blessuretijd.

Bries, 472 blz.

Lees hier de recensie.

GRAPHIC NOVEL

BRECHT EVENS

De Bondgenoten

De nieuwe graphic novel van Brecht Evens is er, en het was het lange wachten waard. De Bondgenoten is het verhaal van Arthur, een jongen die moederloos opgroeit op een Bretoens eiland. Eenzaamheid is zijn deel, want op een dag sluit zijn vader zich op in zijn bureau en blijft daar jarenlang. “Hij sprak niet meer, en hij had liever dat ik ook niet sprak.” De graphic novel is een donkere, visueel verbluffende fabel over de paranoïde wereld van complotdenkers, geïnspireerd door een psychose die Evens lang geleden doormaakte. “Kinderfantasie, complotdenken en psychose hebben met elkaar gemeen dat ze de spelregels van de wereld versimpelen.”

Oogachtend, 290 blz.

Lees hier het interview met Brecht Evens.