Onze clubwachter over het vertrek van Hasi: “Voor KV Mechelen moet het wrang zijn een succescoach zo snel te zien vertrekken”

Wie had verwacht dat Besnik Hasi (52) na KV Mechelen – OH Leuven met nieuws zou komen, kreeg waar voor zijn geld. “Ik zal communiceren over mijn toekomst. Misschien morgen al”, lichtte Hasi vooraf een tipje van de sluier.

Thomas Franken

Ze waren dan toch niet lichtjes ironisch bedoeld, die woorden. We konden ons op de persbabbel voor de thuismatch tegen OHL niet van de indruk ontdoen dat Hasi al meer wist. Door er terugkrabbelend aan toe te voegen dat hij “misschien ook pas volgende week” zou communiceren, spuide hij weer wat mist rond de onderhandelingen tussen hem en de club. Die liepen officieel nog, maar achter de schermen was de knoop dus al doorgehakt na de wedstrijd tegen AA Gent van zaterdagavond.

Een akkoord bleek niet haalbaar. Waarom niet? Daar wilde Hasi niets over kwijt nadat het nieuws bekend was geraakt. We hoeven niet naïef te zijn: de kans is groot dat het financiële plaatje niet voldeed aan Hasi’s verwachtingen. Uit zijn entourage kregen we recent nochtans te horen dat het loon geen breekpunt hoefde te zijn voor de Kosovaars-Albanese Belg na zijn lucratieve jaren in Saudi-Arabië, maar dat eerder de ambities van KV Mechelen allesbepalend zouden zijn in de onderhandelingen.

Hangen die twee - financiën en ambities - niet samen dan? Tuurlijk wel, en in die zin moeten de KV-fans de keuze van Hasi respecteren. Besnik Hasi mikt hoger dan pakweg een achtste plaats. Want welke ambities ze in Mechelen ook voor elk seizoen verkondigen, Europees voetbal is Achter De Kazerne helemaal niet vanzelfsprekend. Daarvoor heeft het simpelweg de financiële slagkracht niet. Voor KV Mechelen moet het confronterend zijn dat het zijn succescoach zo snel ziet vertrekken. En nu speculeren we, maar opnieuw zijn we niet naïef: als je op een ander meer kan verdienen, dan vertrek je toch? Die ‘ander’ is er nog niet, als we Hasi mogen geloven. Maar wees er maar zeker van dat hij na dit seizoen eender waar in België aan de slag kan.

Hasi zou pas na het seizoen met andere clubs willen praten. Tot dan focust hij zich op het verdere verloop van de Europe Play-offs met Malinwa. Als nu blijkt dat Hasi toch bij AA Gent zou tekenen, zal dat bij de geel-rode fans ongetwijfeld enorm wrang aanvoelen. Herinner je de situatie van Ronny Deila bij Standard, toen die in alle toonaarden ontkende dat hij met Club Brugge aan tafel ging zitten. Ach, zo zit het voetbalwereldje nu eenmaal in elkaar.

Bij KV Mechelen moeten ze vooral onthouden hoe verwend ze de laatste maanden geweest zijn. Hasi benadrukte dat ook met trots toen hij toelichting gaf bij zijn vertrek na de match tegen OHL. En terecht. Vanaf de 0-3-zege op Kortrijk op 26 november, toen hij voor het eerst in de dug-out zat, pakte hij in 22 wedstrijden gemiddeld 1,82 punten per wedstrijd. Dankzij een onwaarschijnlijke remonte in het klassement loodste hij KV ei zo na naar de Champions’ Play-offs.

Ze hadden het in Mechelen graag anders gezien, maar sportief directeur Tim Matthys mag nu op zoek naar een nieuwe trainer. Het belangrijkste is dat er duidelijkheid én tijd genoeg is om zich voor te bereiden op volgend seizoen.

LEES OOK. Besnik Hasi verlaat KV Mechelen na dit seizoen en ontkent de geruchten over zijn toekomst: “Ik heb nog geen nieuwe club”

MEER OVER KV Mechelen