Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Met 21 treffers in 11 matchen is Ronaldo helemaal terug

Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo balt de vuist na zijn vierde goal tegen Girona, afgelopen zondag. Het werd 6-3.Beeld AFP

Cristiano Ronaldo blijft een fenomeen. Terwijl hij achter de schermen een deal met de fiscus regelt, scoort hij op het veld weer als vanouds. En met achttien goals in zijn laatste negen competitiewedstrijden is de honger nog niet gestild.

'¡Alucinante!' Cristiano Ronaldo (33) met een oerschreeuw, de vuisten gebald. De cover van de Spaanse sportkrant Marca besteedde natuurlijk veel aandacht aan de vier doelpunten die de Portugees zondag scoorde tegen Girona in de 6-3-overwinning van Real Madrid. De vijftigste hattrick uit zijn carrière. In zijn eentje bracht Ronaldo de Koninklijke tot op vier punten van Atlético Madrid, de tweede in het klassement.

"Op het einde van het seizoen is hij altijd erg goed", lachte Real-coach Zinédine Zidane. "Hij kent zichzelf goed en weet wanneer hij moet rusten." Na zondag zit hij aan 22 doelpunten in de Primera División, drie minder dan eeuwige rivaal Lionel Messi, maar de Argentijnen speelde zes wedstrijden meer.

Ronaldo begon nochtans slap aan de competitie. Tot begin januari scoorde hij slechts vier keer in veertien wedstrijden, een gemiddelde van 0,29 goals per match. De Portugees werd bestempeld als te oud of hij werd ervan verdacht te willen vertrekken bij Real Madrid. Het ego van de aanvaller was geraakt.

'Zijn ambitie is groot, zowel op training als in de wedstrijd. Het is wat hem onderscheidt van de anderen'
Zinédine Zidane, coach Real Madrid

"Soms maken doelmannen reddingen of staan lat of paal in de weg", zei hij eind september. "Dat is eigen aan het voetbal. Ik werk nog steeds even hard. Ik ben een voorbeeld van een echte prof en word nooit wanhopig, ook al denken sommige mensen van wel." Zidane voegde daar in december aan toe: "Ik vind dat hij meer respect verdient. De mensen die van de club houden, weten wat hij er allemaal voor doet."

Het was een vormdip die niet kon blijven duren. Sinds januari is de Portugees opnieuw de oude. Real Madrid speelde dertien competitiewedstrijden sinds januari, daarvan stond de aanvaller er elf op het veld - tegen Leganés en Espanyol kreeg hij rust. In zijn laatste negen matchen maakte Ronaldo maar liefst achttien doelpunten.

Ook bij PSG weten ze intussen dat 'CR7' niet versleten is. Real plaatste zich voor de kwartfinale van de Champions League door de Fransen uit te schakelen. Ronaldo scoorde drie keer in de twee wedstrijden. Met 21 goals in zijn laatste 11 wedstrijden doet hij dit kalenderjaar in zijn eentje beter dan ploegen als Manchester United (18) of Chelsea (17).

"Hij scoort en zal dat altijd blijven doen", stelde Zidane. "Zijn ambitie is groot, zowel op training als in de wedstrijd. Het is wat hem onderscheidt van de anderen."

Dat Zidane hem af en toe aan de kant laat om rust in te bouwen, heeft hij moeten aanvaarden. Het helpt de Fransman dat Ronaldo heilig gelooft in de werkwijze van Antonio Pintus, de conditiecoach van Real Madrid. Rusten is niet langer een straf. Daar komt bij dat de Portugees er alles aan doet om fit te blijven: honderd baantjes per dag trekken in zijn binnenzwembad, yogasessies met zijn vrouw Georgina Rodríguez en duizend sit-ups per dag. Hard werken loont.

Opnieuw de Champions League winnen, tweede eindigen in La Liga - de titel is weg met vijftien punten achterstand op Barcelona - en topschutter worden in Spanje zijn zijn doelen voor de start van het WK. "Ik hoop dat hij topschutter wordt, het is belangrijk voor hem", sprak Zidane.

Belastingfraude

Intussen probeert Ronaldo ook zijn financiële zaakjes op orde te krijgen. Volgens de krant El Mundo Deportivo stelde hij de Spaanse fiscus voor om op een blanco cheque het bedrag in te vullen dat hij hun verschuldigd zou zijn wegens belastingfraude. In ruil zou de openbare aanklager dan geen celstraf eisen. De Spaanse justitie beraadt zich over dat aanbod.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Ronaldo tot een minnelijke schikking tracht te komen. Een eerste voorstel om 4 à 5 miljoen euro te betalen, werd door de fiscus van tafel geveegd wegens "ontoereikend". Zij gaan uit van een boete van 14,7 miljoen euro.