© vrt

Terreur-weduwen wacht vijf jaar celstraf in België

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Antwerpse terroristen-bruidjes Kaoutor Bioui, Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens deelname aan terroristische activiteiten in Syrië. Officieel wordt gezocht, maar niemand wil de dames en hun kinderen gaan halen.

Joris VAN DER AA

De correctionele rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de drie naar Syrië vertrokken vrouwen. Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) verblijven met hun kleine kinderen in een door Koer­dische strijders gecontroleerd vluchtelingenkamp in Syrië, zo bleek zondagavond uit een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.

Tatiana Wielandt is de weduwe van Sharia4Belgium-kopstuk Nourreddine Abouallal, een strijder die sneuvelde aan de zijde van de terroristen. Wielandt heeft drie kinderen, van wie de jongste in 2016 werd geboren. Bouchra Abouallal is de weduwe van Sharia4Belgium-kopstuk Said El Morabit, een vertrouweling van Fouad Belkacem die eveneens de dood vond in Syrië. Voor de camera van Vranckx gaven Wielandt en Abouallal te kennen dat ze met hun vijf kinderen willen terugkeren naar België.

“Ze erkennen dat ze fouten hebben gemaakt”, zegt hun advocaat Walter Damen. “Ze willen hun straf niet ontlopen en in België hun verantwoordelijkheid nemen. Alleen: ze zitten vast in dat vluchtelingenkamp in Syrië en niemand is bereid om hen daar met hun kindjes weg te gaan halen. Die kinderen moeten toch niet boeten voor de fouten die hun vaders en moeders hebben gemaakt?”

Redders bedreigd

Dat niemand van de Belgische autoriteiten staat te springen om Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal te gaan halen, is niet zo verwonderlijk. Beide dames, destijds hoogzwanger, werden enkele jaren geleden al eens gered uit de oorlogshel van Syrië. De Staatsveiligheid en de politiediensten bewogen helemaal en aarde om de jonge vrouwen weg te krijgen uit klauwen van IS, maar de dames bleken vooral in alle rust te willen bevallen in een Belgisch ziekenhuis. Na hun bevalling vertrokken ze doodleuk terug naar Syrië om zich opnieuw bij hun moordzuchtige mannen te voegen. De speurders die hen hadden gered uit Syrië kregen er als dank nog doodsbedreigingen bij.

“Bouchra is opnieuw hoogzwanger, en opnieuw heeft ze zogezegd spijt en wil ze terug naar België komen. Het verleden heeft ons geleerd zeer voorzichtig te zijn met de “oprechte tranen” van deze vrouwen”, aldus een speurder.

Federaal procureur Antoon Schotsaert zei gisteren dat de drie veroordeelde vrouwelijke terroristen internationaal geseind zouden worden. Maar juridisch zal het zeer moeilijk worden om hen uitgeleverd te krijgen, want ze zijn niet in handen van een erkende staat, maar van een gewapende groep. “Aan wie zouden we ons uitleveringsverzoek moeten richten?”, zegt een bron van justitie.

“Absurde situatie”

De enige oplossing lijkt er in te bestaan dat de twee vrouwen zelf naar Turkije zouden gaan, om zich aan te bieden de Belgische ambassade. “Een totaal absurde situatie”, vindt advocaat Walter Damen. “Die vrouwen zouden met gevaar voor eigen leven in zee moeten gaan met mensensmokkelaars om naar Turkije te gaan. Iemand moet toch zijn verantwoordelijkheid nemen, als was het maar in het belang van die kleine kinderen.”

Waar de Mechelse Kaoutar Bioui, de vrouw van IS-beul Hicham Chaib, zich precies ophoudt, is overigens niet geweten. Zij bevindt zich wellicht in het gezelschap van haar beruchte man en heeft niet te kennen gegeven te willen terugkeren uit het kalifaat.