Direct naar artikelinhoud
Theater

NTGent wou Syriëstrijder graag zien voor casting

Een paar zoekertjes van NT Gent.Beeld RV

NTGent wil terroristen geen podium geven, verzekerde het. Totdat die zich daadwerkelijk aanbieden, zo blijkt uit de correspondentie die het cultuurhuis de voorbije dagen met een teruggekeerde Syriëstrijder heeft gevoerd.

Vandaag beginnen de castings voor Lam Gods, de veelbesproken toneelproductie van het NTGent. Veelbesproken, omdat het theater zocht naar teruggekeerde Syriëstrijders om een hedendaagse invulling te geven aan de "strijders voor het geloof" op een van de panelen van het schilderij. Dat gebeurde niet alleen met advertenties, maar ook door een jihadspecialist aan te schrijven met de vraag of hij niet als tussenpersoon wilde dienen.

Toen er daarover heisa ontstond, de subsidies van het theater in twijfel werden getrokken en zelfs cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) bezwaren liet blijken, trok het NTGent zijn staart in. Tijdens een ochtendlijk radiogesprek probeerde artistiek coördinator Steven Heene zelfs even om de zoektocht naar IS'ers straal te ontkennen en die af te doen als "een spectaculaire kop in de krant". Maar omdat de eigen advertentie boekdelen sprak, weerklonken er tegen de avond excuses omdat die "een verkeerde indruk" had gewekt.

Een paneel van het schilderij 'Lam Gods'.Beeld Thomas Legrève

Vastgezeten in Mosoel

Intussen liet het theater verstaan dat de sollicitaties afgerond zijn. "Zo'n vijftig mensen gaven gehoor aan onze oproep, maar geen Syriëstrijders", luidt het in een persbericht. "Dat was ook nooit de bedoeling. NTGent werkt niet samen met criminele terroristen."

Een dure eed, die echter niet klopt. Vorige woensdag kreeg het theater immers een mail van Abdelaziz. "Ik las dat jij zoekt naar mannen die uit gevechtsgebieden zijn gekomen", schreef die in gebrekkig Nederlands. "Ik was in Irak als medisch helper en organiseerde transport van vechtchauffeurs", ging hij voort - het typische discours van een Syriëstrijder die zijn eigen rol wat minimaliseert.

Maar hij vermeldde ook dat hij heeft vastgezeten in het Iraakse Mosoel, een teken dat het effectief om een IS'er gaat. Van inkeer gaf hij geen enkele blijk. Hij keerde alleen naar België terug omwille van zijn zieke zoon. "Ik wist dat ik in de gevangenis zou moeten gaan. Maar zo kon mijn zoon de hulp krijgen die hij nodig had. Ik wilde dat, want hij was zijn mama al kwijt."

'Ik wist dat ik in de gevangenis zou moeten gaan. Maar zo kon mijn zoon de hulp krijgen'
Abdelaziz, Syriëstrijder via e-mail
'Ik vond jouw verhaal heel mooi en interessant. We kunnen eens bellen om met het project vertrouwd te geraken'
Annabel Heyse, producer 'Lam Gods'

Voor alle duidelijkheid: Abdelaziz is niet wie hij beweert te zijn. De mail werd verstuurd door een lid van CtrlSec, een internationaal collectief dat extremisme op het internet bestrijdt. Toen Het Laatste Nieuws er lucht van kreeg, was de 'infiltrant' wel bereid om zijn correspondentie naar buiten te brengen. Zaterdag kreeg Abdelaziz een uitnodiging om naar de castings te komen. Daarbij werd verduidelijkt dat die onmiddellijk worden gefilmd voor een making-of van het project.

Toen Abdelaziz daarvoor terugdeinsde, liet producer Annabel Heyse verstaan hoe graag het NTGent wel een terrorist had binnengehaald. "Ik vond jouw verhaal heel mooi en interessant", zo paaide ze. "Dus ik hoop dat ik je door het op voorhand vermelden van de camera niet afgeschrikt heb. Indien je dat wenst, kunnen we gerust eerst eens bellen om zo al wat meer vertrouwd te geraken met elkaar en met het project. Je kunt mij altijd bellen. Of als je mij jouw nummer bezorgt, dan bel ik jou." Maar Abdelaziz antwoordde niet meer.