© Patrick De Roo

ModeMuseum in Nationalestraat dicht tot najaar van 2020 voor verbouwingswerken

Een nieuw spandoek aan de recent geplaatste stellingen van het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) werd vrijdag getoond: het museum is gesloten voor een renovatie. In 2020 moet het weer opengaan, met een permanente tentoonstellingsruimte.

Andreas Rotty

In het zestienjarig bestaan van het MoMu waren er een paar tijdelijke tentoonstellingen per jaar te bezichtigen. Gedurende ongeveer negen maanden was er iets te zien, de andere drie werd er opgebouwd. Antwerpen heeft naam en faam opgebouwd als modestad, maar een vierde van de tijd moesten toeristen rechtsomkeer maken wanneer ze beseften dat er niets te zien was in het MoMu. Daarom wil het museum zijn indeling aanpassen. Er moet ruimte zijn voor een permanente tentoonstelling zodat de bezoekers niet teleurgesteld worden. Die permanente tentoonstelling is ook een eis van de Vlaamse overheid voor elk museum.

“Het interieur van de tentoonstellingsruimte, galerij, educatieve ruimte en de balie worden momenteel helemaal gestript”, zegt directeur Kaat Debo. “Het depotgebouw in de Drukkerijstraat wordt ontmanteld en in deze gevel worden grote raamopeningen gemaakt voor een auditorium. De galerij en de patio worden volledig afgebroken om een nieuwe tentoonstellingsruimte te realiseren.”

Winkel Renaissance verhuist

De winkel Renaissance verhuist in april, daar komt ruimte voor de permanente tentoonstelling. Door het verdwijnen van de winkel zal het MoMu duidelijk te zien zijn terwijl u door de Nationalestraat wandelt, een jammerlijk gebrek tot nu toe.

De kenmerkende houten trap aan de inkomhal blijft behouden. De stellingen rond het gebouw zijn er omdat de gevel en de koepel ook een beurt krijgen. Volgens de planning zouden de verbouwingswerken klaar moeten zijn in januari 2020, over een dik jaar dus. Daarna moet het museum verhuizen. In het najaar heropent het.

De winkel verdwijnt dus, maar het gelijknamige restaurant Renaissance blijft gedurende de volledige periode van de werken open en blijft dus ook bestaan. Net als de Copyright Bookshop.

Het gebouw is in handen van AG Vespa. De renovatie wordt uitgevoerd door B-Architecten en gesteund door Toerisme Vlaanderen, de stad en de provincie. Het MoMu legt zelf ook bij. De totale kost bedraagt 6,47 miljoen euro.

De collectie ligt vooral in depots rond de stad. Ondertussen is de museumwerking verhuisd naar kantoren in DIVA op de Suikerrui. “We blijven zo actief mogelijk”, zegt directeur Debo. “We organiseren ook tentoonstellingen in het buitenland, bijvoorbeeld in Stockholm.”

www.momu.be