Live verkiezingen | Ben Weyts: “Conner Rousseau, het is geen goed signaal dat u stemmen ronselt in het Turks en Arabisch”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Melissa Depraetere: "Wij in een federale regering zonder de PS, dat kan."


Vooruit sluit niet uit dat het in een federale regering stapt zonder de PS. "Wij hebben veel gelijkenissen, maar blijven twee verschillende partijen", zei Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere maandagavond in de 'Verkiezingstafel' op Play4. Daar kreeg ze de vraag of ze tot een centrumrechtse regering zou kunnen toetreden zonder de Franstalige zusterpartij. "In het verleden hebben we nog afzonderlijk in een regering gezeten he. Maar ik wil eigenlijk voor 9 juni niet teveel uitgaan van wie doet het met wie. Ik ga gewoon uit van onze eigen sterkte."
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Ben Weyts (N-VA): "Conner Rousseau, het is geen goed signaal dat u stemmen ronselt in het Turks en Arabisch"


De kennis van het Nederlands is cruciaal om het niveau van het onderwijs op te krikken. Vooruit-lijstduwer Conner Rousseau en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn het daar roerend over eens in Terzake. Maar Weyts verwijt Rousseau inconsequentie. "U geeft geen goed signaal wanneer u stemmen ronselt in het Turks, Arabisch en het Frans", zegt bij terwijl hij een meertalige folder van Rousseau toont.

Weyts herhaalt nog eens dat de kennis van het Nederlands niet alleen een verantwoordelijkheid van de school, maar ook van de ouders is. Zij moeten ervoor zorgen dat de kinderen ook na de schooluren voldoende in contact komen met Nederlands. "In het ultieme geval kunnen we ingrijpen in de schooltoeslag." Hij pleit ook voor een mogelijkheid om kleuters die niet voldoende Nederlands spreken te kunnen verhinderen om naar het eerste leerjaar te gaan.

Rousseau benadrukt het belang van Nederlands vanaf de kinderopvang. "Uw regering heeft de plaatsen in de kinderopvang net afgebouwd. Begin bij het begin. De taaltest die u hebt ingevoerd, is een goede maatregel, maar volstaat niet."

Weyts is dan weer niet te spreken over de gratis maaltijden die Vooruit in het onderwijs wil invoeren. Een breekpunt voor de socialistische partij. "Ik vind dat geen prioriteit. Leerkrachten moeten les geven en geen soep opscheppen en de afwas doen."

"U moet ons voorstel niet op flessen trekken", reageert Rousseau. "Het gebeurt in zoveel landen en steden. Op een lege maag kan je niet studeren. Een beetje ambitie mag toch wel. Belangrijk is dat op school gezond wordt gegeten." Hij sluit voor het eerst ook niet uit dat van ouders, die het kunnen betalen, een bijdrage wordt gevraagd.

Weyts zou graag "de vruchten plukken van zijn beleid" en dus zichzelf opvolgen. Geen goed idee, vindt Rousseau. "U hebt te veel losse flodders afgeschoten, het ontbrak aan een globaal plan." Vooruit wil graag zelf de 'minister van het kind' leveren.-

Ellen De Muynck
Ellen De Muynck

Meta moet Vlaams Belanger Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen

Tom Vandendriessche
Tom Vandendriessche. belga
Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Dat bedrag moet advertentiekosten compenseren die Vandendriessche bijkomend moest uitgeven door een zogenaamde schaduwban op zijn pagina, waarbij zijn bereik fors werd ingeperkt.

Volgens Meta plaatste Vandendriessche herhaaldelijk inhoud die in strijd was met de voorwaarden en richtlijnen van Facebook. Het ging om "haatdragend taalgebruik, steun aan gevaarlijke individuen en haatorganisaties en pesten en intimidatie", klinkt het in een persbericht van het Gentse hof van beroep. Concreet sprak Meta van acht berichten waarin een nazi-boekverbranding zou zijn afgebeeld. Daardoor legde het in februari 2021 een 'schaduwban' op de Facebookpagina van Vandendriessche. In mei 2021 werd het advertentie-account van de extreemrechtse politicus geblokkeerd.

Het bedrijf beweert dat alle maatregelen tegen eind 2021 werden opgeheven, maar volgens Vandendriessche klopt dat niet. Hij baseerde zich daarvoor op het gemiddelde bereik van zijn Facebook-pagina. Dat zakte van bijna 90.000 in 2021 naar 4.614 in de periode van de schaduwban. Nadien, in 2022 en 2023, klom het gemiddelde bereik weer tot ruim 24.000, maar de cijfers van 2021 kwamen niet meer in zicht.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde eerder dat de Belgische rechtbanken geen rechtsmacht hebben om over de zaak te oordelen, Vandendriessche ging daartegen in beroep. Het hof in Gent achtte zich wel bevoegd en bij tussenarrest van 24 oktober 2022 legde het Meta zelfs een dwangsom op van 1.000 euro per uur dat de schaduwban doorging. Volgens het hof kon het bedrijf op geen enkele manier preciseren hoeveel schendingen noodzakelijk zijn om zo'n maatregel op te leggen. Bovendien kon Meta de berichten met de nazi-boekverbranding niet aantonen.

Meta is nu ook ten gronde veroordeeld. Het bedrijf heeft "niet gehandeld overeenkomstig het beginsel van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten", oordeelt het hof van beroep. Meta heeft de schaduwban voor Vandendriessche onvoldoende gemotiveerd en biedt ook "onvoldoende procedurele waarborgen" aan de gebruikers die zo'n maatregel krijgen opgelegd. (belga) -

Lees ook: De extreme ideeën van Vlaams Belang-strateeg Tom Vandendriessche: “Iedereen kende zijn reputatie”
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

We moeten het meer over Vlaanderen hebben, vindt CD&V

De politiek is onvoldoende geïnteresseerd in het Vlaams niveau, vindt CD&V
De politiek is onvoldoende geïnteresseerd in het Vlaams niveau, vindt CD&V. dvf
Het Vlaams niveau is het ondergeschoven kind in de campagne. Dat vindt CD&V. Daarom verzamelde de partij de pers en de kopstukken in het partijhoofdkwartier in Brussel. "Ik ben blij om te zien dat journalisten geïnteresseerd zijn in Vlaanderen. Want de politiek blijkt dat veel minder te zijn", zegt voorzitter Sammy Mahdi. "Onbegrijpelijk", oordeelt Mahdi. "Vlaamse thema's leven op het terrein. Vlaanderen is geen aanhangsel van het federaal niveau." Zonder de N-VA bij naam te noemen, vindt Mahdi het "vreemd" dat er partijen zijn die beweren dat alle belangrijke uitdagingen op het federaal niveau zitten. "Hoe kijken die naar het onderwijsveld?" 

Opvallend: de uitgenodigde kopstukken om die boodschap kracht bij te zetten, komen niet allemaal op op het Vlaamse niveau. Van de vijf CD&V'ers zijn zondag alleen Jo Brouns en Hilde Crevits op de Vlaamse kieslijst te vinden. 

De prioriteiten die CD&V naar voor schuift, zijn evenmin nieuw. Het is vooral een herhaling van enkele kernpunten uit het christendemocratische verkiezingsprogramma. Crevits wordt opgetrommeld voor welzijn. Het kindergeld moet volledig gekoppeld worden aan de index en CD&V is de enige partij met een deftig uitgewerkt plan om de tekorten in de kinderopvang weg te werken, claimt de minister. Brouns merkt dan weer op dat mensen zondag vooral met de portemonnee in het achterhoofd zullen stemmen. Hij herhaalde de eis om een nieuw stikstofakkoord te maken. Geen breekpunt, want daarvoor staat de deur open door de gevoerde onderhandelingen, klinkt het. Nog op de prioriteitenlijst: meer geld voor kleine gemeenten en Oekraïense vluchtelingen moeten na een jaar inburgeren op pad gestuurd worden richting werk. 

Een kandidaat-minister-president schuift de partij niet naar voor. De partij rekent erop dat grote partijen voldoende kwaliteit in huis hebben om die finaal te leveren. Voor Mahdi moet er zo snel mogelijk een Vlaamse regering komen. Voor 1 september staat die in de steigers, klinkt het. Als Vlaams Belang als grootste partij het initiatief krijgt, zal Mahdi instemmen met een gesprek met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Al wijst hij samenwerking af en hoopt hij zo snel mogelijk zonder uiterst rechts een regering op poten te zetten.-
Eva Berghmans
Eva Berghmans

Lgbti-bewegingen zijn overbodig geworden, meent Chris Janssens (Vlaams Belang)

Chris Janssens speecht op de verkiezingsmeeting van Vlaams Belang op 2 juni in Antwerpen.
Chris Janssens speecht op de verkiezingsmeeting van Vlaams Belang op 2 juni in Antwerpen. © afp
Het is hoog tijd dat lgbti-bewegingen zoals Cavaria ophouden te bestaan, vindt Chris Janssens van Vlaams Belang. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met Vlaams Parlement-tv. Janssens, die zelf op mannen valt, vindt dat de lgbti-bewegingen ver zijn afgedreven van hun oorspronkelijke intentie, en wel uit eigenbelang. 

"Die bewegingen hebben hun meerwaarde gehad in de samenleving, in de tijd dat ze op de bres stonden voor de emancipatie van holebi's. Maar intussen heeft een homo dezelfde rechten als een hetero. Om zich overeind te houden en te verantwoorden zijn de bewegingen zich gaan blindstaren op allerlei kleine groupuscules en allerlei genderafwijkingen. Daar is de grote meerderheid van de holebigemeenschap niet mee bezig." 
Volgens Janssens moet er een breuk komen tussen "lgb en alles wat daarna komt, en erbij gegooid wordt. Het is niet omdat je op iemand van hetzelfde geslacht valt, dat je zou twijfelen aan je eigen geslacht of gender. Nee, homo's kunnen perfect mannen zijn en vrouwen kunnen perfect vrouwen zijn, en willen niet geassocieerd worden met mensen die zeggen: ik ben non-binair of genderfluïde. Ik heb daar absoluut geen begrip voor. Een man is een man en een vrouw is een vrouw."

Lees ook: De tactische stilte van Vlaams Belang over adoptie door homokoppels en abortus
Lees ook: Het programma van Vlaams Belang: niet langer de islam, maar "woke" is vijand nr. 1
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Van Quickenborne: "Ik wil mij excuseren voor wat er is misgelopen"

In een video op zijn Facebookpagina excuseert ex-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zich voor wat er de voorbije jaren is misgelopen onder zijn leiding.

Hij verwijst onder meer naar de periode toen hij moest onderduiken met zijn gezin, na bedreigingen uit het drugsmilieu. Voor zijn deur stond lang een politiecombi, zegt hij. Tijdens een feest bij zijn thuis plasten enkele vrienden daartegen. Hij benadrukt in de video nogmaals dat hij dat pas tien dagen na datum heeft vernomen. "Dat neemt niet weg dat ik nog steeds zeer boos ben op die genodigden. Een van hen was een goede vriend en ik heb sindsdien niet meer met hem gesproken. Zoiets doe je niet."

Van Quickenborne nam ontslag na de terroristische aanslag van eind vorig jaar op Zweedse voetbalsupporters in Brussel. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen, ondanks de fouten van anderen", klinkt het. "Ik heb erna diep gezeten. Ik heb het moeilijk gehad. En ik wil mij excuseren voor wat er is misgelopen. Sorry daarvoor."
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Tom Van Grieken op Radio 2: "Premier worden van een regering die België niet splitst? Niet van harte"

Wil je premier worden van een regering die België niet zal splitsen? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken krijgt maandagochtend die vraag op Radio 2. "Dat is een moeilijke beslissing", reageert de voorzitter. "Als ik al de rest kan uitvoeren en er is alleen nog maar een klein laagje België? Dat zou ik dan misschien nog durven aanvaarden. Het zou in elk geval niet van harte zijn."-

Valerie Droeven
Valerie Droeven

Conner Rousseau: "Je mag mij niet verwijten dat er veel aandacht naar mij gaat"


In Het Laatste Nieuws wordt voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau door lezers ondervraagd. "Zou u opnieuw voorzitter willen worden?", vraagt iemand. "Op dit moment weet ik het niet goed. Melissa (Depraetere, red.) doet dat supergoed." Rousseau benadrukt wel dat hij twee voorzitters niet ziet zitten. "Zoals bij de groenen zeker? Nee nee, wij zijn geen scoutsclub (panel lacht). Dat werkt trouwens niet. Je hebt één haan nodig in het kiekenkot." 

Dan komt de vraag of hij met zijn terugkeer het voorzitterschap van Melissa Depraetere niet overschaduwt. "Nee, Melissa is de haan. Zij doet alle voorzittersdebatten en alle congressen", antwoordt Rousseau. "Maar je mag mij ook niet verwijten dat er veel aandacht naar mij gaat. Ik zoek die niet op en ga niet naar tv-studio's. De tv's komen naar mij, of ze vragen mij - zoals nu."

Valerie Droeven
Valerie Droeven

Jeholet (MR) tegen Boukili (PTB) tijdens hoofddoekendebat: "Als het je niet bevalt, hoef je niet in België te blijven"

In Rendez-vous op de Franstalige zender RTL-TVI gingen Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franstalige Gemeenschap, en Nabil Boukili (PTB) zondag met elkaar in debat. Toen de liberale kandidaat de hoofddoek en het neutraliteitsbeginsel aansneed, verhitte de discussie. "Als het je niet bevalt, hoef je niet in België te blijven", wierp hij zijn tegenstander voor de voeten. 

Jeholet en zijn partij pleiten voor neutraliteit van de staat. Daarom is de MR tegen een hoofddoek voor mensen die voor openbare diensten werken. “De sluier mag geen reden zijn voor discriminatie”, antwoordde Boukili, die opmerkte dat bepaalde landen, zoals Groot-Brittannië, het dragen van religieuze symbolen in veel functies toestaan. Vrouwen dicteren wat ze wel of niet moeten dragen, is vergelijkbaar met wat Iran doet, vond hij. 

“Kom ons hier in België geen les geven”, antwoordde Jeholet. “Er zijn regels, die respecteren we. Als het je niet bevalt, hoef je niet in België te blijven.”

De voorzitter van de PTB, Raoul Hedebouw, reageerde kort daarna op X.  "Ik ben gechoqueerd door de racistische uitspraken van Pierre-Yves Jeholet", tweette hij. "De MR moet zich excuseren. Racisme heeft geen plaats in België."

Valerie Droeven
Valerie Droeven

Vincent Van Peteghem (CD&V): "Hopelijk beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd in volgend regeerakkoord"

"Je moet een fiscale hervorming altijd bekijken in een breder kader: je moet ook kijken naar andere hervormingen, zoals bijvoorbeeld de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op Radio 1. "Dat stond vroeger niet in ons programma. Ik verwacht dat als wij uit onze loopgraven komen, andere partijen dat ook zullen doen, ook als het gaat over de fiscaliteit."

Van Peteghem hoopt dat er bij het schrijven van een nieuw regeerakkoord schot in de zaak komt. Het moet, zegt hij. "Als alle partijen vinden dat mensen meer netto moeten krijgen, kan het niet dat je daar na de verkiezingen geen aandacht aan besteedt. Dus natuurlijk is dat een breekpunt voor ons."

Van Peteghem (CD&V) vindt voorts dat er onder meer naar de werking en efficiëntie van de overheid moet gekeken worden om te besparen. Ook zijn er volgens hem hervormingen in de gezondheidszorg nodig.
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Tinne Van der Straeten (Groen) over beschuldiging Demir rond kerncentrales: "Ze heeft geen greintje gelijk" 

"De losse flodders (van Zuhal Demir, N-VA, red.) zijn niet waar." Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) verdedigde zich op Radio 1 heftig op de beschuldigingen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) in Terzake vorige week vrijdag. Demir haalde daarbij plots een document boven. Dat moest bewijzen dat Van der Straeten de verlenging van de kerncentrales niet correct afgehandeld zou hebben.

Van der Straeten benadrukt dat de correcties in het document, een draft van een rapport van het Internationaal Energieagentschap, perfect legitiem zijn. "Voor publicatie wordt zo'n doorlichting altijd voorgelegd aan de regering. Ze geven ons de kans om feedback te geven", aldus Van der Straeten. De correcties liggen dan ook "in de lijn met het regeerakkoord" en waren "gedekt door de regering".

"Demir heeft geen greintje gelijk in deze", aldus Van der Straeten. "Dit is een typische actie om aandacht af te leiden van andere dingen. Bij haar is er zelden een focus op inhoud." Van der Straeten voegt er nog aan toe dat ze sinds de beschuldiging van Demir geen contact meer gehad heeft met haar Vlaamse evenknie. "Daar ga ik mijn tijd niet aan verdoen. Ik heb dat in het verleden al geprobeerd, maar het heeft geen effect gehad."


Karlien Beckers

"Conner, casse-toi": campagnehuis Vooruit.brussels voor derde maal beklad

"Conner, casse-toi", vrij vertaald "Conner, rot op", is de boodschap waarmee de vitrine van Vooruit.brussels op de Vlaamsesteenweg werd beklad. Het is de derde maal op ruim een week voor de verkiezingen dat de vitrine is beklad met graffiti. Tijdens het laatste voorval, in de nacht van afgelopen donderdag op vrijdag, was er nagenoeg dezelfde boodschap te lezen: "Achteruit. Conner, casse-toi!" stond toen op de ramen van het sociaaldemocratische campagnehuis.
In de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 mei werd het campagnehuis van Vooruit.brussels voor het eerst beklad. Wegens de rode verf en de woorden '"blood on your hands" op de ramen van het campagnehuis dacht de Brusselse Vooruit-politica Ans Persoons, huidig Brussels staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen, dat de dader(s) "zich van gevel hadden vergist".
De Vooruit-politica geloofde dat de boodschap over de Israëlische gewelddaden in Palestina ging. "Met Vooruit en Caroline Gennez in de federale regering heeft België een voortrekkersrol genomen om een staakt-het-vuren te eisen, het buitensporig geweld in Gaza te veroordelen", klonk het na het eerste voorval.
Een verkeerde aanname, zo bleek nadien. In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 mei kwam de dader-activist terug en besmeurde de vitrine opnieuw. Ditmaal met de boodschap "I was talking about your bloody borders, #Abolish Frontex".
De organisatie Abolish Frontex "sloeg de interactie gade" en duidt dat het gaat om "het vijandige migratiebeleid dat de partij voortdurend steunt, met inbegrip van de stemming over het nieuwe Europese migratiepact en het inzetten van het Frontex-agentschap op Belgisch grondgebied", klinkt het. Via het bekladden van de gevel wil men "de toenemende spanningen rond het Belgische migratiebeleid" benadrukken, stelt de organisatie in een persbericht.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd nog een laatste boodschap met graffiti op de vensters van het campagnehuis van de Brusselse afdeling geplaatst. Ditmaal werd de Oost-Vlaamse lijstduwer voor het Vlaams Parlement en voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau geviseerd: "Achteruit. Conner, casse-toi" stond op de vitrine van het campagnehuis te lezen.
"Wij begrijpen de frustraties over de uitdagingen op migratie", reageert Vooruit. Meer controle op het migratiebeleid is volgens de partij "noodzakelijk voor een humaner beleid". Dit om "iedereen die recht heeft op bescherming beter te helpen, op te vangen en te begeleiden". Vooruit blijft ook achter het Europese migratiepact staan, "dat een belangrijke en noodzakelijk stap is voor meer grip op migratie".-
Emma Desmet
Emma Desmet

Video | Vlaams Belang houdt laatste verkiezingsmeeting voor 9 juni 

Simon Andries
Simon Andries

"Waar zijn die vlagjes?" Publieksopwarmers zwepen het Vlaams Belang-publiek op voor verkiezingsmeeting


V-meeting Vlaams Belang in Antwerp Expo
V-meeting Vlaams Belang in Antwerp Expo
“Waar zijn die vlagjes? Steek nu jullie blauwe bordjes omhoog: minder migratie! En nu de witte bordjes: meer koopkracht!” Twee professionele publieksopwarmers warmen de zaal in Antwerp Expo al op voor de laatste grote meeting van Vlaams Belang voor de verkiezingen. Ze oefenen ook al op een Mexican wave en de namen die ze straks moeten scanderen: Chris, Barbara en vooral Tom Van Grieken. "Willy Sommers zou trots zijn op jullie", klinkt het ook nadat Als een leeuw in een kooi luid wordt meegezongen.-
Simon Andries
Simon Andries

Rousseau haalt uit naar premier De Croo: "Sorry, gij zijt Vivaldi, own it with pride"

Dat premier Alexander De Croo (Open VLD) afgelopen week plots de hand uitreikte naar N-VA-voorzitter Bart De Wever om samen in de regering te stappen, valt bijzonder slecht bij zijn huidige coalitiepartners in de Vivaldi-regering. Dat bleek zondagochtend nog eens in het VRT-programma De zevende dag. "Ik ben echt ontgoocheld als ik nu zie dat uw volgende droomcoalitie nu geen groenen en socialisten meer omvat", zei Groen-vicepremier Petra De Sutter. Volgens De Sutter is de vorming van een progressief blok, dat bestaat uit socialisten en groenen, "de enige manier om het sociaal afbraakbeleid te vermijden". 

Vooruit-lijstduwer Conner Rousseau deed daar nog een schepje bovenop. “We hebben ons best gedaan om die regering te verdedigen. En twee weken voor de verkiezingen laat u die regering vallen. Sorry, gij zijt Vivaldi, own it with pride. Ik vind het heel laag dat u nu zegt dat u Vivaldi II niet wil, puur om nog wat kiezers van de N-VA binnen te halen. Trouwens, niemand gelooft dat u nu plots met de N-VA een grote liaison gaat vormen.”

De Croo verdedigde zich meteen in De zevende dag: “Laat ons een beetje redelijk zijn. Als iemand vier jaar aan een stuk het beleid en de resultaten van deze regering verdedigd heeft, ben ik het. En ik verdedig het nog altijd voor 100 procent. Maar zoals ik zeg: elk moment heeft zijn coalitie nodig. Tijdens een crisismoment moet je een brede coalitie vormen, we hebben de mensen daarmee goed verdedigd. Maar in een ander moment heb je een andere coalitie nodig.” 

Jeroen Struys
Jeroen Struys

Bart De Wever vuurt de troepen aan: “Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma”

De familiedag van de N-VA.
De familiedag van de N-VA. © Jef Van den Bossche
“Zoek al de twijfelende kiezers in uw omgeving en overtuig ze. Overtuig ze! Want de inzet van deze verkiezingen is niets minder dan hun welvaart.” Op een familiedag van de N-VA in Planckendael vuurde voorzitter Bart De Wever nog een laatste keer de verzamelde troepen aan, op een week van de verkiezingen. "Enkel en alleen een sterke N-VA zal de ondermijning van onze welvaart stoppen."

Uit die speech blijkt vooral hoe breed de partij inzet bij deze verkiezingen: voor welvaart, voor onderwijs, maar ook voor "een zorgzamer en gezonder Vlaanderen, moet je bij de N-VA zijn". En voor leefmilieu, vrijheid, veiligheid en migratie. En dan is er nog die belofte van een “confederale omwenteling”. “Wij gaan echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen nederdalen. De Vlamingen en de Walen moeten het beleid krijgen waarvoor ze zelf gekozen hebben. Voor een welvarend Vlaanderen, maar evenzeer pour une Wallonie prospère. Zelfbestuur is de beste kuur!”

Maar mogelijk hét argument om die kiezer te overtuigen die nog twijfelt tussen Vlaams Belang en de N-VA, is de belofte dat Bart De Wever premier zou worden – versus een stem voor een partij die zowel Vlaams als federaal aan de kant zou blijven staan. "Want wij hebben de plannen, wij hebben de mensen en wij hebben de moed om te doen wat nodig is."

En dan ging het richting de olifanten.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Leiderschap in onzekere tijden: nu ook bij Open VLD


De advertentie van Open VLD in de weekendkrant van De Standaard
De advertentie van Open VLD in de weekendkrant van De Standaard
De advertentie van CD&V in De Standaard Weekblad
De advertentie van CD&V in De Standaard Weekblad
In een advertentie van premier Alexander De Croo (Open VLD) in onze weekendkrant titelt de partij "ervaren leiderschap in onzekere tijden". Ze schuiven De Croo naar voor als de man die wakker ligt van al onze problemen in moeilijke tijden. "Daar werk ik voor", klinkt het. 

Daarmee kiezen de liberalen voor eenzelfde campagne als CD&V. Zij gaan onder de slogan 'kies zekerheid' naar de verkiezingen. De partij zet zichzelf in de markt als een groep bestuurders die het land kunnen bezeilen, ondanks grote uitdagingen. "Het origineel is beter dan de kopie", reageert de partij op de advertentie van De Croo. 

De strategie om sterk leiderschap in de markt te zetten, is niet nieuw. De bekendste slogan komt allicht uit 1995. Toen hengelde christendemocraat Jean-Luc Dehaene naar het premierschap. Hij wist te overtuigen met de slagzin "de tocht is moeilijk, de gids is ervaren". CD&V wekte de oud-premier in december al even opnieuw tot leven met artificiële intelligentie om die boodschap nog eens te herhalen voor de verkiezingen van 2024.