Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Nog niet gepubliceerd, maar nu al het meest verkocht op Amazon: de memoires van ex-FBI-baas James Comey

James Comey tijdens een hoorzitting in de Senaatscommissie die de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onderzoekt.Beeld AFP

De memoires van ex-FBI-baas James Comey staan sinds een nieuwe Twitteraanval van Amerikaans president Trump helemaal bovenaan de bestsellerlijst van Amazon. En het boek is nog niet eens gepubliceerd.

A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership komt uit op 17 april, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het boek van Comey, de FBI-baas die in mei vorig jaar door Donald Trump ontslagen werd, staat sinds het gereserveerd kan worden al maanden in de top-20 van meest verkochte boeken op Amazon.

Toen Donald Trump afgelopen weekend in een reeks woeste tweets uithaalde naar Comey, sprong het boek van de vijftiende naar de eerste plaats. 

Heuglijke dag

De Amerikaanse president nam zijn toevlucht tot Twitter na het nieuws dat minister van Justitie Jeff Sessions Andrew McCabe aan de deur had gezet, de voormalige vicedirecteur van de FBI die sinds het ontslag van Comey optrad als waarnemend directeur. McCabe was nauw betrokken bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en kreeg vaak kritiek van Trump. Die noemde zijn ontslag op Twitter "een heuglijke dag voor de democratie", en sleurde in een beweging zijn "schijnheilige baas" Comey erbij.

Twitter bericht wordt geladen...

In een reeks tweets die daarop volgde, beschuldigde Trump Comey ervan "leugens en corruptie" binnen de FBI verhuld te hebben en informatie gelekt te hebben naar de media. Hij had ook kritiek op Comeys werkwijze om memo's bij te houden over zijn gesprekken met de president. "Kunnen we ze 'Valse Memo's' noemen?", besloot Trump.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Hoewel er nog bijna geen informatie over zijn boek bekendgemaakt is, wordt algemeen aangenomen dat A Higher Loyalty sommige van die gesprekken zal beschrijven. 

Comey zelf reageerde afgelopen weekend alvast met een veelbelovende tweet: "Meneer de president, het Amerikaanse volk zal mijn verhaal heel gauw horen. En het kan zelf oordelen wie eerbaar is en wie niet."

Twitter bericht wordt geladen...