Direct naar artikelinhoud
Landbouw

Enkel Bayer spreekt op hoorzitting duurzame landbouw in Vlaams Parlement

Archiefbeeld: plenaire sessie in het Vlaams parlement.Beeld BELGA

Op een hoorzitting in het Vlaamse parlement is er vandaag slechts een spreker: de farmareus Bayer. Maakt dat een evenwichtig debat over duurzame voedselproductie mogelijk? 

De commissie Landbouw in het Vlaams parlement ontvangt vandaag vertegenwoordigers van het Duitse bedrijf Bayer. Onderwerp: het duurzaam en betaalbaar produceren van gezond voedsel. Maar omdat Bayer de enige spreker is op de hoorzitting, is ze meteen voer voor controverse. 

“Dit kadert eigenlijk nog binnen de overname van Monsanto door Bayer”, licht woordvoerder Joris Poppe toe. “Van onze kant hebben we de vraag gesteld of we het nieuwe Bayer konden komen voorstellen, wat we altijd doen na grote overnames. Het gaat dan over hoeveel werknemers we hebben en waar, maar ook hoe we via innovatie en digitale toepassingen ook de druk op natuurlijke bronnen kunnen verlichten.” 

Monsanto

Omdat Monsanto nu in handen is van Bayer, heeft het bedrijf bijvoorbeeld een grote productiesite voor gewasbescherming in Antwerpen. De naam Monsanto heeft Bayer ondertussen overal geschrapt. Bij velen is die naam door onkruidverdelger RoundUp nogal aangebrand. RoundUp kwam onder vuur te liggen omdat het glyfosaat bevat. Voor veel milieuorganisaties is de naam Monsanto ook synoniem voor de productie van ggo’s.  

Ook al dateert die overname al van vorig jaar, dat de hoorzitting nu pas plaatsvindt komt volgens Poppe doordat de Vlaamse overheid het gesprek een aantal keer heeft uitgesteld. Maar dat heeft dus tot gevolg dat er nu een bijeenkomst op de planning staat met Bayer zonder enig tegengewicht. Voedsel Anders kaart alvast aan dat enkel Bayer uitnodigen voor een gesprek met de commissie moeilijk tot een evenwichtig debat leidt.

Toch wil commissievoorzitter Jos De Meyer (CD&V) enige nuance aanbrengen. “We zijn een aantal maanden geleden uitgenodigd door Bayer om een bedrijf te bezoeken”, zegt hij. Maar de commissie is daar niet op ingegaan. Dat bedrijf is een proefboerderij in Huldenberg, waar Bayer allerlei nieuwe technieken test. 

De commissie zou daar niet naartoe zijn gegaan omdat er volgens De Meyer te weinig belangstelling voor was. “Dan heeft de commissie besloten, op vraag van leden van meerderheid en oppositie, dat het toch zinvol kon zijn om een gesprek te hebben met Bayer in het parlement”, zegt De Meyer. “Ik hoop dat ze voldoende inzicht hebben om onbevooroordeeld en kritisch het debat aan te gaan.”

Biolandbouw

Bij commissieleden klinkt het eerder dat het bezoek van Bayer aan het Vlaams parlement ook een opstap kan zijn naar een verder debat met andere actoren. Enkel Bayer laten spreken is “onaanvaardbaar”, klinkt het bij Groen. Ook volgens Jelle Engelbosch (N-VA) kan het debat worden voortgezet met andere organisaties. 

“Er is an sich niets mis mee, zolang je het niet alleen bij Bayer laat”, zegt Groen-parlementslid Bart Caron. “Nu krijg je het beeld dat het gaat over een promocampagne en dat is nogal problematisch. Ik ga een tweede hoorzitting voorstellen met actoren die wel duurzaam zijn, zoals de biolandbouw.”