Meer dan 30.000 patiƫnten zouden bloed toegediend hebben gekregen dat besmet was met hiv en hepatitis.
Foto: picture alliance / photothek.de

Britse regering belooft compensatie voor alle slachtoffers na schandaal met besmet bloed

Iedereen die slachtoffer is geworden van het schandaal met besmet bloed krijgt een compensatie van de Britse regering. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak gezegd nadat hij zich eerder al excuseerde voor de feiten.Ā "Wat de kosten ook zijn, wij zullen alles betalen", aldus Sunak.

Grote verontwaardiging in het Verenigd Koninkrijk na de publicatie van een vernietigend rapport. Daaruit blijkt dat tussen 1970 en 1991 meer dan 30.000 patiƫnten bloed toegediend kregen dat besmet was met hiv en hepatitis. Dat zou uiteindelijk geleid hebben tot de dood van ongeveer 3.000 mensen.

Er zou jarenlang bloed afgenomen zijn bij gevangenen en drugsverslaafden om het vervolgens te gebruiken in Britse ziekenhuizen. Volgens het rapport waren de gevaren bekend bij de Britse overheid en de nationale gezondheidsdienst NHS, maar werd er bewust niet naar gehandeld.

"Een dag van schaamte voor het Verenigd Koninkrijk", klonk het in excuses van de Britse premier Rishi Sunak, die al aankondigde dat de slachtoffers een compensatie krijgen. Nu voegt de premier de daad bij het woord.

"Alle slachtoffers krijgen tegen het einde van het jaar een volledige schadevergoeding. Wat de kosten ook zijn, wij zullen alles betalen", aldus Sunak.

10 miljard pond

Het totale bedragĀ van de schadevergoeding is nog niet bekend, maar het zou kunnen oplopen tot 10 miljard pond (11,7 miljard euro). Gemiddeld zou elk slachtoffer 2,5 miljoen tot 3 miljoen euro kunnen ontvangen, klinkt het bij de Britse openbare omroep BBC.

De Britse minister van Kabinetszaken John Glen heeft intussen wel aangekondigd dat sommige slachtoffers vanaf de zomer tussentijdse compensaties van 245.000 euro zullen ontvangen. ErĀ zullen zowel betalingen worden gedaan aan mensen die direct besmet zijn geraakt, als aan andere getroffenen, zoals partners en kinderen.

Sommige slachtoffers kregen in 2022 al een eerste schadevergoeding van ongeveer 100.000 pond (117.000 euro).Ā 

De mensen die hiv of hepatitis hebben opgelopen, hebben onvoorstelbaar lijden moeten doorstaan

John Swinney, premier Schotland

OokĀ de eerste minister van Schotland, John Swinney, heeft namens de Schotse regering zijn verontschuldigingen aangeboden.Ā In Schotland raakten ongeveer 3.000 mensen besmet door de gevolgen van het bloedschandaal.

"De mensen die hiv of hepatitis hebben opgelopen als gevolg van een NHS-behandeling hebben onvoorstelbaar lijden moeten doorstaan", aldus Swinney. Hij belooft dat de Schotse regering samen met regering van het Verenigd Koninkrijk aan de compensatieregeling wil werken.

Meest gelezen