Tot vorig jaar werden in Gent ook vluchtelingen vastgehouden op een ponton. © David Van Hecke

Regering wil meer opvangcapaciteit maar weet nog niet waar

De regering wil het aantal plaatsen in gesloten instellingen met zowat 300 eenheden verhogen. Over de manier waarop – een kazerne of een gevangenisboot – kwam er nog geen finale beslissing.

bbr, cv

De ministerraad baarde op het eerste gezicht een muis. Na afloop herhaalde Charles Michel in de eerste plaats alle bekende visies. Er bestaat eensgezindheid om het aantal plaatsen in gesloten instellingen – voor uitgeprocedeerde asielzoekers of transmigranten – op te trekken. Maar over de manier waarop kwam er nog geen uitsluitsel. De keuze gaat onder meer tussen een kazerne of een gevangenisboot.

© BELGA

Gevangenisboot

Het voorstel van een gevangenisboot kwam van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA). Het ponton werd twee jaar geleden al in Gent gebruikt om de toestroom van migranten op te vangen. Het ‘drijvend dorp’ lag aan de Ringkaai in Gent en werd voor rekening van Fedasil uitgebaat door G4S Care. Maar de zoektocht naar de nodige vergunningen en het aanwerven van 400 man personeel kan al snel enkele maanden. Voor de zomer van 2019 kan het ponton niet in gebruik worden genomen.

Op de persconferentie na de ministerraad beklemtoonde Francken dat er tegen de zomer wel degelijk een oplossing moet zijn. Hij gaat nu de verschillende denksporen verder uitwerken. Het doel blijft om op korte termijn 300 plaatsen te creëren. Momenteel telt de gesloten opvang zowat 600 plaatsen.

Begeleiding

De raad volgde alvast het voorstel van vicepremier Kris Peeters (CD&V) om de begeleiding van transmigranten te versterken. Die moeten van bij hun aankomst op hun rechten worden gewezen waardoor ze eventueel ervan overtuigd kunnen worden om asiel aan te vragen.

© BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wees de suggestie van N-VA-voorzitter Bart De Wever om de gsm’s van de transmigranten af te nemen van de hand. ‘Dat gaan we niet doen.’ Hij wees er op dat er sedert dit jaar al 427 dossiers rond mensensmokkel zijn aangemaakt. In het kader van dergelijke onderzoeken worden gsm’s uitgelezen. Bij een verdenking van mensensmokkel mag de politie gsm’s onmiddellijk in beslag nemen, tenminste bij een betrapping op heterdaad.

Ondertussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) met de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) een actieplan afgesproken om de overlast nabij het Maximiliaanpark te beperken. Hij wilde evenwel geen nadere details geven. Naar zijn zeggen beseffen de Britten de ernst van de zaak. ‘Jullie probleem is ook ons probleem.’

Bart De Wever wil smartphone van transmigranten afnemen

© Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft dat het wel degelijk mogelijk is om sans-papiers die geen asiel aanvragen te vervolgen. Hij stelt voor om in de gerechtelijke procedure hun smartphone in beslag te nemen. Dat zei hij in TerZake op Canvas.

N-VA-fractieleider Peter De Roover wil dat sans-papiers die illegaal in ons land verblijven en geen asiel aanvragen, effectief vervolgd worden. De vreemdelingenwet voorziet in gevangenisstraffen tot drie maanden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet dat niet zitten: “Als we alle mensen met straffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld ook mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen, dan zijn we nog niet thuis.”

Bart De Wever gelooft dat het wel mogelijk is. Hij stelt daarenboven voor om in de gerechtelijke procedure systematisch de smartphone in beslag te nemen. “Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet ‘the place to be’ is. Het zijn geen sympathieke maatregelen, ik besef dat ook.”

© BELGA

De N-VA-voorzitter zei voorts dat het geen toeval is dat de hub van de transmigranten, het Maximiliaanpark, in Brussel ligt. “Het is geen toeval dat het in die stad gebeurt, waar de partijen het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel steeds hebben toegejuicht. Die partijen zijn ook zeer afhankelijk van de stemmen van nieuwkomers. Ik heb het over PS, Ecolo, DéFI, noem maar op. Dat is allemaal één pot nat. Die durven gewoon niet optreden tegen het burgerplatform.”

De Wever verdedigde tot slot de beslissing om plaats te maken in gesloten centra voor de transmigranten, waarvoor criminele illegalen moesten worden vrijgelaten. “De transmigratie was acuut, met schietpartijen, gewelddadigheid,... Er moest iets gebeuren.” Er worden volgens hem ook wel vaker criminele illegalen vrijgelaten. “Heel vaak nemen de landen van herkomst die mensen niet terug en moet je hen na een aantal maanden laten gaan, ook al zijn ze crimineel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer