De Oekraïense president Zelensky en de Belgische premier De Croo op archiefbeeld. Zelensky zal blij zijn met het geld dat er onder Belgisch voorzitterschap van de EU komt.© BELGA

Europese lidstaten bereiken akkoord om geblokkeerde Russische miljarden aan Oekraïne te geven

De Europese lidstaten hebben een principeakkoord bereikt over de aanwending van de miljardenopbrengsten uit de geblokkeerde Russische tegoeden.

Ruben Mooijman

Het Belgische presidentschap van de Europese Unie meldde het akkoord via een bericht op X. Het zijn de EU-ambassadeurs van de lidstaten die het erover eens geworden zijn. “Het geld zal dienen om het herstel van Oekraïne te bekostigen, en ook om militaire defensie-inspanningen te betalen in het licht van de Russische agressie”, aldus de mededeling.

Het is de bedoeling dat de opbrengsten grotendeels worden overgedragen aan de European Peace Facility, een mechanisme dat wapenaankopen door lidstaten ten behoeve van Oekraïne terugbetaalt. Zo’n 10 procent van de opbrengst is bestemd voor de Ukraine facility, een nieuw instrument waarmee de Europese Unie de Oekraïense economie en de wederopbouw wil financieren.

Maanden gekibbel

Er is maanden gekibbeld over de miljardenopbrengst van de Russische tegoeden. Er zitten veel haken en ogen aan, zowel juridische als economisch. Het akkoord moet nog wel formeel aanvaard worden door de lidstaten. Aan de Russische tegoeden zelf wordt niet geraakt, maar zolang die geblokkeerd zijn, kunnen de opbrengsten ervan wel worden uitgegeven, redeneert de EU.

De Russische tegoeden die door de G7-landen zijn geblokkeerd, bedragen in totaal zo’n 280 miljard euro. Het grootste deel daarvan is ondergebracht bij het Brusselse bedrijf Euroclear. Vorig jaar kon Euroclear op de Russische tegoeden een winst van 4,3 miljard euro boeken. De afgelopen drie maanden kwam daar nog eens 1,5 miljard euro bij. De inkomstenstroom groeit geleidelijk aan, doordat de opbrengsten zelf ook weer belegd worden, legde Euroclear uit in zijn kwartaalresultaten.

Belgische toegevingen

Volgens de website Politico heeft België een toegeving moeten doen om het akkoord te bereiken. Ons land inde een kwart van de opbrengsten in de vorm van vennootschapsbelasting, omdat Euroclear het rendement als winst boekt. De belofte was om dat geld aan Oekraïne te besteden, maar de regering betaalde er bijvoorbeeld ook de opvang van vluchtelingen mee. Daartegen maakten de andere lidstaten bezwaar, want die kosten moeten zij uit eigen zak betalen.

België zou er nu mee akkoord gegaan zijn om ook de belastingopbrengsten integraal aan Oekraïne zelf over te maken. Vorig jaar betaalde Euroclear ruim 1 miljard euro belastingen op de opbrengsten, blijkt uit de resultaten. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat al 391 miljoen. De kosten die Euroclear in rekening mag brengen voor het innen van de opbrengsten, zijn vastgelegd op 0,3 procent. Ook hier moest België een toegeving doen. Aanvankelijk had ons land gemikt op 1 procent. De Belgische overheid is mee aandeelhouder van Euroclear, en bezit 13 procent van het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER