© Tp

Vrouw getuigt over verslaving aan energiedrankjes: “Overdag Red Bull, ’s nachts slaappillen”

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit voor een verbod op energiedranken voor minderjarigen. De Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen en minister van Volksgezondheid De Block pleiten eerder voor meer sensibilisering. “We moeten uitleggen wat de risico’s zijn”, aldus de minister. “Maar er een verboden vrucht van maken, maakt energiedrankjes alleen maar lekkerder.”

malu

LEES OOK: Steeds meer kinderen op spoedafdeling door energiedrankjes

Het drinken van energiedrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. Ook Thierry Devreker, als kindergastroenteroloog (maag-, darm en leverarts) verbonden aan de VUB, is voorstander van een verbod. Uit een studie van Devreker blijkt dat zestig procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar wel eens energiedranken drinkt. Achttien procent zou dagelijks een pepdrankje drinken.

De Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen vindt informeren wijzer dan verbieden. “Wij pleiten niet expliciet bij de overheid voor een verbod op energiedrankjes voor minderjarigen”, reageert voorzitter Ann De Guchtenaere. Zij wil vermijden dat de discussie wordt verengd tot een welles-nietesspel. “Het is wel onze taak om te informeren en te waarschuwen over de risico’s van die energiedrankjes voor de gezondheid.”

Taurine

Dat is ook het standpunt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s zijn. De ouders vervullen een belangrijke rol bij de keuze voor gezonde voeding. Maar maak het een verboden vrucht en energiedrankjes worden alleen maar lekkerder”, reageert de minister.

In 250 ml energiedrank zit zo’n 80 mg cafeïne, ongeveer evenveel als een kop koffie. Daarnaast bevatten Red Bull en konsoorten taurine, D-glucuronolactone, B-vitaminen en plantenextracten zoals guarana of ginseng. Te veel energiedrankjes drinken verhoogt de kans op cafeïne-intoxicatie. Symptomen daarvan zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In ernstige gevallen kan die intoxicatie zelfs leiden tot hallucinaties en stuipen. Nog gevaarlijker wordt het voor wie energiedrankjes mixt met sterke drank, want een hoge alcoholspiegel leidt tot vertraging in de afbraak van cafeïne.

Dat energiedrankjes wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn, weet ook de Tongerse Anna Pierangeli (49). Ze was jarenlang verslaafd aan energiedrankjes. “Ik moest voor de kinderen zorgen, het huishouden doen en ik ging werken. Ik moest elk uur een Red Bull drinken of ik viel in een dip omdat ik geen energie meer had”, zegt ze. “En ‘s nachts moest ik slaappillen slikken omdat ik niet kon slapen. Ik kreeg er fysieke ongemakken van zoals hartkloppingen, trillingen, hoofdpijn en woedeaanvallen”, waarschuwt de Tongerse.

Op aanraden van haar dokter stopte Pierangeli volledig met het drinken van energiedranken. “Mijn kinderen mogen het ook niet. Energiedrankjes zijn puur vergif.”