Direct naar artikelinhoud

Vakbonden betogen morgen tegen pensioenplannen: hier kan u hinder verwachten

Archiefbeeld: betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront in september 2016, naar aanleiding van twee jaar regering-Michel.Beeld BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ABVV, ACV en ACLVB blaast morgen verzamelen in Brussel om hun eis voor "een rechtvaardig en waardig pensioen" kracht bij te zetten. Duizenden betogers zullen de klassieke noord-zuid-route volgen door het Brusselse stadscentrum, mogelijk met hinder tot gevolg.

, en

Vanaf 10.30 uur verzamelen de socialistische, christelijke en liberale vakbondsleden aan het Brusselse Noordstation. Om 11 uur vertrekt de betoging richting Brussel-Zuid. De optocht trekt via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroerstraat, Lemonnierlaan en de Zuid- en Poincarélaan. 

Er worden duizenden of zelfs tienduizenden mensen verwacht. Hoeveel volk er exact zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. De verwachtingen van de vakbonden liggen tussen 20.000 en 50.000 mensen.

Treinverkeer

Bij het spoor hoopt de NMBS de impact minimaal te houden. De maatschappij vroeg het personeel om "uit respect voor de reizigers" vooraf te verwittigen als het afwezig zou zijn. 

De socialistische spoorvakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend voor morgen, maar dat was naar eigen zeggen niet met de bedoeling om het spoor plat te leggen. Veel betogers rekenen immers op de trein om in Brussel te geraken. "We willen enkel de mogelijkheid geven aan onze militanten om deel te nemen aan de betoging", klinkt het bij het ACOD Spoor.

De socialistische spoorvakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend, maar niet met de bedoeling het spoor plat te leggen

De NMBS verkoopt voor de betoging zoals gebruikelijk een speciaal evenementenbiljet, maar legt deze keer geen extra treinen in. "We rekenen erop dat het bestaande aanbod zal volstaan", zegt een woordvoerder. De betoging start immers na de ochtendpiek op het spoor, luidt het. De NMBS waarschuwt wel voor grote drukte in de drie grootste Brusselse stations. Mogelijk kunnen bepaalde toegangen tijdelijk gesloten worden op vraag van de veiligheidsdiensten.

Lees ook: Vier vragen over de regionale pensioenbetoging die plots een nationale actie is geworden

Busvervoer

De Lijn waarschuwt voor mogelijke hinder in heel Vlaanderen. "Hoe groot die hinder zal zijn, is moeilijk te voorspellen en de impact kan regionaal sterk verschillen. Het lijkt erop dat de hinder het grootst zal zijn in het Gentse en het Pajottenland", zegt de Vlaamse vervoermaatschappij. De Lijn verwacht een eerste inschatting te kunnen maken rond 6.30 uur en zal reizigers informeren via haar website en de sociale mediakanalen.

De Brusselse MIVB maakt zich sterk dat alle bussen, metro's en trams zullen rijden zoals voorzien, al kan verkeershinder alsnog roet in het eten gooien. Bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC zullen er wellicht wel problemen zijn. In Waals-Brabant zou negentig procent van de diensten verzekerd zijn, maar op andere plaatsen in Wallonië zou dat de helft of minder kunnen zijn.

Autoverkeer

Ook voor het autoverkeer zal er mogelijk hinder zijn: ABVV alleen al legt bijvoorbeeld driehonderd bussen in. Tel daarbij de manifestanten die zich per wagen naar Brussel zullen begeven, pendelaars die het zekere voor het onzekere nemen en met hun eigen auto naar Brussel komen, de afgesloten wegen en het feit dat dinsdag sowieso al de drukste filedag van de week is.

Onderwijs

Ook in het onderwijs kan er hinder zijn, doordat ook de christelijke onderwijsbond COC mee staakt. In de provinciale onderwijsinstellingen in Luik zijn alle examens geannuleerd.

Brussels Airport

Brussels Airport raadt reizigers aan om ruim op tijd naar de luchthaven te komen. Verwacht wordt dat de bagageafhandeling vertraging kan oplopen door de vakbondsactie. Indien mogelijk reist u best met enkel handbagage. Ook gaat u best met het openbaar vervoer of met de taxi naar de luchthaven.

Twitter bericht wordt geladen...