© Bart Van den Langenbergh

Geen secundaire school meer in Lille

Met een receptie heeft het Kardinaal van Roey-instituut vrijdag afscheid genomen van de vestiging in de Rechtestraat in Lille. Basisschool De Springplank palmt de gebouwen in.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Een stukje onderwijsgeschiedenis in Lille wordt afgesloten. Het Kardinaal van Roey-instituut (KvRi), met uitvalsbasis in Vorselaar, stopt volgend schooljaar met het secundair onderwijs in het centrum van Lille. De antenne van het KvRi voor leerlingen uit de eerste graad sluit na volgende week de deuren, waardoor er in de gemeente geen school voor secundair onderwijs meer is.

De school was sinds 1983 een afdeling van KvRi en stond voordien bekend als de huishoudschool Sint-Pieter.

Laatste examen

De 22 overblijvende scholieren van het tweede jaar hebben vrijdag nog hun laatste examen afgewerkt in de gebouwen tussen de Rechtestraat en Hoeksken in Lille.

Voor het KvRi was dat vrijdagavond het uitgelezen moment voor een afscheidsreceptie met een zeventigtal oud-leerlingen, oud-leerkrachten en nog enkele zusters van de Christelijke Scholen. “Voor het KvRi was het niet langer haalbaar om deze vestiging open te houden. We hebben dit vorig jaar al gecommuniceerd aan iedereen”, zegt ­Birgit Mylle, algemeen directeur van het KvRi. “De meeste leerlingen stroomden na hun tweede jaar al door naar Vorselaar. Dit schooljaar bleef er nog maar een klas uit het tweede jaar over. Alle vijftien leerkrachten kunnen terecht in KvRi in Vorselaar. De meesten waren daar ook al deels aan de slag.”

Speeches en een liedje

Tijdens het afscheid brachten de leerlingen van de kleinschalige school speeches en een liedje. Enkele leraren pinkten daarbij een traantje weg.

Katrien Peeters (17) uit Wechelderzande rondt haar zesde jaar in het KvRi in Vorselaar af en liep ook school in Lille. “In de school in Lille kende iedereen elkaar. Het was een fantastische school die we altijd in ons hart zullen dagen”, vertelt ze.

Nadat de laatste leerlingen en leraren volgende week alles opgeruimd hebben, blijven de gebouwen gelukkig niet leegstaan. De nabijgelegen vrije basisschool De Springplank aan het Hoeksken palmt vanaf het schooljaar 2018-2019 de vrijgekomen klaslokalen in.

“De leerlingen van de vierde, vijfde en zesde leerjaren verhuizen naar de voormalige KvRi-school. Het gaat om zes klassen, ongeveer 120 leerlingen”, zegt Frank ­Verhaert, directeur van De Springplank. “Zonder veel aanpassingen kunnen we de school meteen gebruiken. En er is ook een speelplaats. Momenteel staan er op onze school nog containers die gebruikt worden door het personeel en als zorglokaal. Die containers kunnen nu verdwijnen.”