Nederlandse formatie

Plasterk wordt niet de opvolger van Mark Rutte in Nederland: “Aantijgingen zouden functioneren belemmeren”

Ronald Plasterk.© anp/Peter Hilz

Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS wordt ex-informateur Ronald Plasterk niet de nieuwe minister-president van Nederland. Hij trekt zich terug als kandidaat wegens de beschuldigingen aan zijn adres.

dsd, poj

Dat Ronald Plasterk in beeld was als nieuwe minister-president van Nederland was al dagen een publiek geheim. De voormalige PvdA-minister was eerder al aan de slag als verkenner en informateur. Maar op X bevestigt Plasterk nu dat hij niet langer beschikbaar is “om de leider van het kabinet te worden”.

Een Amsterdamse advocaat heeft vorige week aangifte gedaan tegen Plasterk, omdat hij zich als ondernemer schuldig zou hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. Plasterk zelf noemt de aantijgingen aan zijn adres “in essentie onwaar en voor het overige futiel”, maar noemt de beeldvorming wel “belemmerend voor mijn eventuele functioneren als minister-president”.

Eigen gewin

Vóór Plasterk kanshebber werd om voorgedragen te worden als volgende minister-president van Nederland, was hij een gerenommeerd academicus en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum (UMC) van Amsterdam. Daar richtte hij een bedrijf op, waarin hij patentaanvragen voor kankervaccins onderbracht. Die vaccins zou hij alleen ontwikkeld hebben. In 2022 verkocht Plasterk dat bedrijf aan het Duitse CureVac – een deal die hem 32 miljoen euro opleverde.

Maar de Nederlandse krant NRC onthulde in maart van dit jaar dat de geclaimde methode om kankertherapieën te maken niet door Plasterk werd ontwikkeld, maar door een collega van het Amsterdam UMC, met wie hij samenwerkte. “Plasterk eigende zich daarmee met publiek geld gefinancierde wetenschappelijke kennis toe, om die vervolgens voor eigen gewin te verkopen”, aldus NRC.

Plasterk houdt het erop dat hij volledig integer is. “En ik was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs”, aldus de PvdA’er, die eraan toevoegt erop te vertrouwen “dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land”. Verder wilde Plasterk geen commentaar kwijt.

PVV-leider Geert Wilders reageerde alvast dat hij “heel veel respect” heeft voor zijn afgehaakte premierskandidaat. “Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit.” BBB-partijleider Caroline van der Plas noemt het “erg jammer” dat Plasterk zich terugtrekt. “Ik wens Ronald sterkte en vind het verschrikkelijk dat hij zonder proces of uitkomsten van onderzoeken als persoon voor het leven is beschadigd.”