“Oké, het staat 2-1 en we staan nog steeds voor. We hebben nog twee kansen om een wedstrijd te winnen. Dat moeten we grijpen, eerst en vooral woensdag”, is Sam Van Rossom niet van plan om lang te blijven kniezen.© RUDY DECLERCK

Basketbal BNXT League - Play-offs: Filou Oostende - RSW Luik 89-95

Slap Oostende gaat roemloos onderuit tegen stevig Luik: “Zonder defensieve regelmaat win je niet in de playoffs”

OOSTENDE -

Filou Oostende blijft één overwinning verwijderd van een finaleticket. In de derde halve finale won RSW Luik met 89-95 aan zee. Hiermee komt ook een einde aan de reeks van 26 Oostendse BNXT-zeges in de voorbije zes maanden.

Peter Rossel

Ploegafgevaardigde Pascal De Gryse was extra verlekkerd op een nieuwe overwinning in deze play-offs, want hij vierde zondag zijn verjaardag. Niets daarvan. Oostende verdedigde te slap en maakte nooit aanspraak op de zege. De Luikenaars controleerden bijna de hele wedstrijd. “Uiteraard moet je het spel blijven respecteren. Als je niet klaar bent voor een wedstrijd, dan gebeuren er dingen zoals vandaag. Ons wedstrijdbegin was te slap. Ze maakten 19 punten in de eerste vijf minuten, 33 punten in het eerste kwart. Wel reageerden we in het tweede kwart goed. We scherpten onze verdediging aan”, vertelt Sam Van Rossom, die van de elfde tot de achttiende minuut zestien punten (waarvan vier bommen) aantekende. “In de laatste twee minuten voor de rust verspeelden we het goede gevoel dat we opgebouwd hadden helemaal. Daarvan zijn we niet meer gerecupereerd. Voortdurend liepen we achter de feiten aan.”

De cijfers staven de woorden van Sam Van Rossom. Oostende slikte in 5’57” een 0-21 op eigen terrein. “Dat zegt alles. Dat kan je je in de playoffs niet veroorloven”, zucht de spelverdeler. Ons betrouwbaar geheugen herinnert zich zo’n uppercut tegen Luik niet in het voorbije decennium. Bovendien viel dit op een bijzonder moment.

Stommiteit in transitie

“Luik was klaar en baskette heel fysiek. Ze shotten extreem goed in het eerste kwart”, zegt coach Dario Gjergja. “Nochtans toonden we voldoende veerkracht. Bij 48-43 konden we het laken volledig naar ons toetrekken. Plots incasseerden we drie driepunters die het gros van de 0-10 voedden. Ik begrijp niet hoe we 53 punten slikten in de eerste helft van een thuiswedstrijd met als inzet een finaleticket. Dat is onaanvaardbaar voor een ernstige ploeg. Nadat we in de kleedkamers wat trachtten bij te sturen, vatten we de tweede helft opnieuw slecht aan. Toen we toch opnieuw naderden, scoorde Luik een moeilijke driepunter of begingen wij een stommiteit in de transitie. Als je geen defensieve regelmaat hebt, kan je geen ernstige match winnen. We zijn in de play-offs.”

Sam Van Rossom kijkt meteen voorwaarts. “Oké, het staat 2-1 en we staan nog steeds voor. We hebben nog twee kansen om een wedstrijd te winnen. Dat moeten we grijpen, eerst en vooral woensdag.”

Luikse refs

Nog dit: de drie scheidsrechters van deze derde halve finale tussen Oostende en Luik waren drie Luikenaars. Natuurlijk stel je hun deskundigheid niet in vraag, maar het was niet de meeste handige aanduiding. Stel je voor dat uitsluitend West-Vlamingen Anderlecht - Club Brugge zouden leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer