CHECK – Deze beelden van de aardbeving in Taiwan zijn niet echt 

Online worden veel valse video’s gedeeld van de aardbeving in Taiwan. Het gaat om oude video’s, soms van heel andere locaties, die nu opnieuw gepost worden. We zetten er aantal op een rijtje.  

In het kort 

Op woensdagochtend 3 april werd Taiwan getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving had een kracht van 7.2 en is daarmee de zwaarste aardbeving in de laatste 25 jaar. Na de aardbeving werden verschillende video’s gedeeld waarop de schade van de aardbeving te zien zou zijn.   

Maar? Een aantal video's die circuleerden waren oude video's. Zo werden er oude beelden uit Japan, Taiwan en Turkije gedeeld. Deze beelden hebben niets te maken met de recente aardbeving in Taiwan. 

1. Oude video van de tsunami in Japan uit 2011

Onderstaande video, met Engels opschrift, zou een tsunami tonen die plaatsvond net na de aardbeving in Taiwan. De video werd zo’n 780.000 bekeken op TikTok en op X zo'n 330.000 keer.     

AFP schreef hier al een factcheckartikel over en volgens hen werd de video ook in andere talen massaal gedeeld op X. Uit een omgekeerde zoekopdracht via Google (je gebruikt de foto of een screenshot uit de video in plaats van tekst) blijkt dat dezelfde beelden in maart 2011 al gedeeld werden. 

Op de beelden is de tsunami te zien die in maart 2011  het noordoosten van Japan trof na een aardbeving. De beelden die nu gedeeld worden zijn gespiegeld, bij de originele beelden komt de tsunami van rechts. AFP kon ook de locatie van de video achterhalen, namelijk een parking in Tagajo, een stad op het eiland Honshu in Japan.  

Na de aardbeving in Taiwan werd er ook even gewaarschuwd voor een tsunami, maar die waarschuwing werd snel ingetrokken.  

Bekijk: in deze video leggen we uit hoe je zo'n omgekeerde zoekopdracht doet bij video's.

Videospeler inladen...

Conclusie

  • Op deze video zou zogezegd een tsunami te zien zijn die plaatsvond na de aardbeving in Taiwan. Maar het is een oude video van de tsunami die in maart 2011 het noordoosten van Japan trof. 
  • We beschouwen deze beelden als 'onwaar'

2. Beeld van ingestort gebouw is een oud beeld uit 2023 in Turkije

Ook deze video wordt massaal gedeeld en zou zogezegd een ingestort gebouw tonen in Taïwan. Berichten hierover werden zo’n 260.000 keer bekeken op X.

Uit een omgekeerde zoekopdracht blijkt dat het om een video gaat uit Turkije uit 2023. Verschillende nieuwsmedia hebben toen over de video bericht. Onder andere CNN, Business Insider en ook Reuters deelden de video nadat Turkije getroffen werd door een aardbeving.

Knack schreef er toen ook een factcheckartikel over. Op de video is een appartementsgebouw te zien in Sanliurfa, een stad in het zuidoosten van Turkije, dat in elkaar zakte enkele uren na de aardbeving.

Conclusie

  • Deze video zou een appartementsgebouw tonen dat in elkaar zakte na de aardbeving in Taiwan. Maar het is een oude video van de aardbeving van Turkije in 2023. 
  • We beschouwen deze video als 'onwaar'

3. Dit beeld van een trillende trein is een oud beeld uit 2022 in Taiwan

Een video van een trillende trein werd ook vaak gedeeld na de aardbeving. Onderstaande bericht werd zo'n 6.000 keer bekeken De video wordt vaak samen met de voorgaande video gedeeld en dan halen de berichten zo'n 260.000 views. 

Een omgekeerde zoekopdracht naar de video levert oude nieuwsartikels en socialemediaberichten op uit 2022 over een andere aardbeving in Taiwan. Taiwan werd toen ook getroffen door een aardbeving in het zuidoosten van het eiland. De artikels berichtten over een trein die door elkaar geschud wordt tijdens de aardbeving. NewsMeter, een Indisch factcheckplatform, schreef er een factcheck over. 

Conclusie

  • Op deze video zou een trein te zien zijn die door elkaar geschud wordt tijdens de aardbeving in Taiwan. Deze video toont inderdaad een trein in Taiwan, maar het gaat om een oude video van een aardbeving uit 2022. 
  • We beschouwen deze video als 'onwaar'.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen