Markus Pieper weigert zijn benoeming tot Europees kmo-gezant.
Foto: Belga

Markus Pieper maakt zelf einde aan 'Piepergate': Duits Europees Parlementslid weigert benoeming tot kmo-gezant

Markus Pieper weigert zijn benoeming tot Europees kmo-gezant. Hij werd aangeduid door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en partij- en landgenoot van Pieper, maar die kwam daarvoor flink onder vuur te liggen en werd beschuldigd van vriendjespolitiek. Ze "respecteert en betreurt" Piepers beslissing.

De plotse benoeming van Pieper tot Europees kmo-gezant bracht Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week in nauwe schoentjes. Het Europees Parlement riep op om de beslissing terug te draaien en een "echt transparante en open aanwervingsprocedure te voeren".

Volgens het Duitse, groene Europarlementslid Daniel Freund had de benoeming overduidelijk te maken met het feit dat Pieper - net als Von der Leyen - een CDU-politicus is. Te meer omdat de twee andere, vrouwelijke kandidaten voor de job als "beter gekwalificeerd" werden beschouwd.

Zelfs binnen de Europese Commissie was er gemor te horen. Onder meer van Europees commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, van buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell en van EU-commissarissen Paolo Gentiloni en Nicolas Schmit zou Von der Leyen een kritische brief over de kwestie hebben gekregen.

"Bewezen expert"

De ophef – 'Piepergate' gedoopt – lijkt genoeg voor Pieper om zijn benoeming te weigeren. "De voorzitter (Ursula von der Leyen, red.) respecteert en betreurt het besluit van Markus Pieper om zijn functie als gezant niet te aanvaarden", klinkt het officieel vanuit de Europese Commissie. "Markus Pieper is een bewezen expert op het gebied van kmo’s en had tijdens de selectieprocedure in verschillende fasen de overhand."

Von der Leyen heeft beslist om pas na de Europese verkiezingen naar een nieuwe kandidaat op zoek te gaan.

Meest gelezen