De Hongaarse premier Viktor Orban zou een van de sprekers op de conferentie zijn.
Foto: Belga

Internationale conferentie van radicaal rechts ook niet welkom in hotel in Etterbeek

Een omstreden internationale conferentie van radicaal-rechts op 16 en 17 april is niet welkom in het Sofitel-hotel in Etterbeek. Dat schrijft De Morgen en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS door burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek. Eerder had ook de uitbater van Concert Noble in Brussel gezegd dat de organisatie van National Conservatism niet welkom was.

"Ik heb zelf contact opgenomen met Sofitel toen ik vanmiddag heb vernomen dat de conferentie daar zou plaatsvinden", vertelt De Wolf. "De directie bleek niet op de hoogte van de aard van de conferentie die daar morgen en overmorgen zou plaatsvinden. Nadat ik hen duidelijk had gemaakt met welke organisatie ze te doen hadden, hebben ze beslist om de conferentie af te gelasten. Ik heb dus zelf geen beslissing moeten nemen."

Op de 'National Conservatism Conference' (NatCon) zijn zo'n 40 sprekers uitgenodigd, onder wie Hongaars premier Viktor Orban, Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), de Britse ex-minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman en de Britse brexiteer Nigel Farage.Ā 

Verschillende Franstalige organisaties waaronder La Ligue des Droits Humains (LDH), RĆ©seau Ades en de Coordination antifasciste de Belgique hadden vorige week al opgeroepen om de conferentie niet te laten doorgaan.

Daarop had de uitbater van Concert Noble vorige zaterdag al beslist om de deuren gesloten te houden voor NatCon. Vandaag heeft Sofitel dus een gelijkaardige beslissing genomen. De politie zal morgen en overmorgen wel een oogje in het zeil blijven houden of alles in Etterbeek rustig blijft.

De conferentie zal echter hoe dan ook plaatsvinden, maar dan wel in de Claridge, een evenementenlocatie in Sint-Joost-ten-Node.

Meest gelezen