© Photo News

Ozzy Osbourne op Graspop: goede muzikanten, matige frontman

Ozzy Osbourne (69) was zondag een waardige headliner op Graspop in Dessel. Maar dat kwam vooral door zijn muzikanten. Ozzy zelf was niet toonvast, had last van hardhorigheid en liep de hele tijd als een kip zonder kop rond op het podium.

Christof Willocx

Black Sabbath, de groep waarmee Ozzy beroemd is geworden, is de grondlegger van de heavy metal. Het optreden dat de band twee jaar geleden op Graspop gaf, was goed dankzij de muzikanten. Ozzy zelf riep de hele tijd dat hij het publiek niet kon horen, terwijl dat omgekeerd helaas soms ook het geval was.

Te laat met pensioen

Zondagavond was het op Graspop niet anders. De groep die de Britse zanger had meegebracht, was fantastisch. Gitarist Zakk Wylde is een meester van de gitaar, en de hele groep trakteerde het metalminnende publiek op de ene fantastische riff en solo na de andere. Sabbath-klassiekers zoals ‘War pigs’ en ‘Paranoid’ zijn dan ook niet kapot te krijgen.

Maar laat ons eerlijk zijn: Ozzy gedraagt zich op het podium als een bejaarde rockmuzikant die te laat met pensioen gaat. Hij zong vaak niet toonvast, riep minstens twintig keer dat hij het publiek niet kon horen (terwijl er nochtans wel enige ambiance was) en liep de hele tijd doelloos van de ene naar de andere kant van het podium.

Als hij langere stukken moest zingen, stond hij geconcentreerd en kromgebogen achter de microfoon. Die concentratie zorgde er nog voor dat zijn zangprestatie niet helemaal in het water viel. Maar echt goed kwam het allemaal niet over.

Verbod om foto’s te nemen

Het is zeer de vraag hoelang Ozzy Osbourne nog zal optreden. Zijn drugsgebruik en andere uitspattingen laten veel sporen na in de redelijk suffe manier waarop hij vandaag op het podium staat. Nochtans is Ozzy zeker geen kwade ziel. In ballades als ‘Mama, I’m coming home’ en popsongs als ‘No more tears’ toonde hij in Dessel zijn gevoelige kant.

Het is een schatje, die Ozzy. Maar wie zijn ster écht wilde zien schitteren, had lang geleden naar een optreden van Black Sabbath moeten gaan. De gloriedagen van deze aparte knar zijn al lang voorbij. Wellicht beseft hij dat zelf ook. Als enige Graspop-headliner gaf hij de fotografen het uitdrukkelijke verbod om foto’s van hem te maken. Dat is de reden waarom de foto bij dit artikel uit het archief komt, toen Ozzy nog iets beter in vorm was dan vandaag.