Schulz haalt opgelucht adem: politieke crisis in Duitsland afgewend

© REUTERS

De afgevaardigden van de sociaaldemocratische SPD hebben op een partijcongres groen licht gegeven voor het opstarten van coalitieonderhandelingen met de christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel. Daarmee ontsnapt Duitsland aan een politieke crisis.

svg

Bij de stemming op het partijcongres in Bonn schaarden 362 afgevaardigden van SPD zich achter het ontwerpakkoord dat partijvoorzitter Martin Schulz met Merkels CDU en de Beierse CSU had afgesloten. Er waren 279 neen-stemmen en één onthouding.

Door de goedkeuring kan de partij, vier maanden na de parlementsverkiezingen in Duitsland, de regeringsonderhandelingen met CDU/CDU over de vorming van een 'Grosse Koalition' (GroKo) officieel opstarten.

Slecht geslapen

Toch was de positieve uitkomst van de stemming allerminst vanzelfsprekend. Schulz gaf enkele dagen voor de stemming openlijk toe dat hij wakker lag van de uitkomst. Dat is niet onlogisch, aangezien prominente figuren in de Duitse politiek, zoals de burgemeester van Berlijn, zich tegen de voortzetting van een 'GroKo' hadden gekant.

Naast enkele inhoudelijke bezwaren - Schulz breekt twee belangrijke verkiezingsbeloftes om in de GroKo te kunnen blijven - speelde ook een strategisch argument mee: de partij is volgens verschillende kopstukken dringend toe aan een linksere adem, die ze nooit zal kunnen vinden in een coalitie met de partij van bondskanselier Merkel. Schulz kon tijdens gesprekken met zijn partij moeilijk verdedigen waarom de partij zelf beter zou worden van de voortzetting van de GroKo.

Een negatieve stemming had Duitsland wellicht in een politieke crisis geduwd met nieuwe verkiezingen.

Merkel en Macron

Nog twee mensen die de afgelopen dagen slecht sliepen door de nakende stemming: Merkel en Macron. De twee leiders kunnen hun Frans-Duitse versnelling onmogelijk uitvoeren wanneer Merkel onvoldoende sterk in de schoenen staat in eigen land. Macron heeft bovendien een pre-akkoord onderhandeld met Merkel dat bijzonder goed in het kraam van de Fransen past. Een nieuwe Duitse onderhandelingspartner kan de Franse president dus missen als kiespijn.

Wat nu?

Dat de slaapproblemen van Schulz, Merkel en Macron nu verleden tijd zijn, valt echter te betwijfelen. Met een zeer nipte meerderheid op zak voor onderhandelingen is het niet zeker dat de GroKo er ook effectief komt. Veel afgevaardigden van de SPD eisen dat het regeerakkoord voldoende sociaaldemocratische accenten moet bevatten vooraleer ze definitief weer met de CDU/CSU in zee gaan. Aangezien het heikele thema's betreft, zoals het pensioenbeleid, is het koffiedikkijken hoe Merkel zal reageren op de eisen.