De Nationalestraat was al twee weken afgesloten voor werken van De Lijn.© Laurens Van Aert

Na De Lijn sluit stad nu Nationalestraat af voor werken: “Slag in gezicht van de handelaars”

Antwerpen -

Nadat de Nationalestraat twee weken is afgesloten door werken van De Lijn, zal het verkeer nu tot 8 juni gehinderd worden door nieuwe werken. District en stad Antwerpen ontkennen verantwoordelijk te zijn. “Schrijnend voorbeeld van een gebrek aan communicatie en coördinatie”, zegt Nico Volckeryck, Antwerps directeur van de ondernemersorganisatie NSZ.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Verontwaardigde reacties op laattijdige communicatie rond werken in de Nationalestraat, De Lijn slaat mea culpa: “Dit is niet oké”

De handelaars en buurtbewoners in de Nationalestraat hadden zware kritiek op De Lijn over de laattijdige communicatie van de werken. De openbaarvervoersmaatschappij gaf toe dat er iets fout was gelopen. De hinder zou tot 13 mei zijn.

Alleen staan de winkeliers nu voor nieuwe werken. NSZ kreeg dinsdagnamiddag te horen dat er aansluitend nieuwe werken in de Nationalestraat komen. Dat betekent dat de straat tot 26 mei onderbroken is tussen de Augustijnenstraat en de Franckenstraat. Daarna wordt de Nationalestraat eenrichting richting Groenplaats tot 8 juni.

“Dit is net nadat de werken door De Lijn achter de rug zijn”, zegt Antwerps directeur van de ondernemersorganisatie NSZ Nico Volckeryck. “Ik kan dit niet begrijpen. Niemand blijkt op de hoogte. En dit nadat de belangrijke as net twee weken werd geblokkeerd door werken van De Lijn. Dit is vooral een nieuw schrijnend voorbeeld van een gebrek aan communicatie en coördinatie.”

Nico Volckeryck.© Dirk Kerstens

Het is voor Volckeryck een raadsel dat deze nieuwe werken in de Nationalestraat nu moeten plaatsvinden. “Hoe kan je uitleggen dat dit niet gelijktijdig met de werken van De Lijn werd ingepland”, zegt de Antwerpse NSZ-voorzitter. “We moeten nu via de districtsburgemeester vernemen dat er bijkomende werken zullen plaatsvinden in dezelfde straat. Dat tijdens een zeer drukke winkelperiode. Het is niet alleen een slag in het gezicht van de handelaars, maar ook in die van de representatieve winkelorganisaties en de consument.”

NSZ dringt aan om deze werken, die niet dringend zijn, uit te stellen naar een minder drukke periode. “De getroffen winkeliers moeten zich hier grondig op kunnen voorbereiden. Wij eisen nu eerst een overleg met de bevoegde instanties en zullen daarvoor de nodige stappen ondernemen”, zegt Volckeryck.

“Wisten van niets”

Ook Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) kan niet lachen met de werken en dan vooral met het gebrek aan communicatie door de stad Antwerpen. De werken houden het verwijderen van het beton in. Die zou door de aannemer bij de aanleg onvoldoende zijn uitgehard. De herstelling komt op vraag van de stad.

“Net als bij De Lijn, wisten we ook nu van niets”, zegt Cordy. “Het is logisch dat de werken op elkaar aansluiten, maar we hadden het graag tijdig geweten. Als district hadden we de handelaars tijdig kunnen informeren en flankerende maatregelen kunnen nemen om de pijn te verzachten. Bovendien hadden we vanuit het district de heraanleg van de trottoirs in de Nationalestraat kunnen plannen tijdens deze werken. Dat is nu allemaal niet meer mogelijk omdat we het gewoon niet wisten.”

Onveilige situatie

Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (onafhankelijke) ontkent dat de werken in opdracht zijn van de stad Antwerpen. “Het gaat hier niet over werken van de stad Antwerpen”, zegt Caluwaerts. “Naar mijn informatie betreft het noodherstellingen van een nutsmaatschappij wegens een onveilige situatie. De tijdelijke herstelling was namelijk meermaals verzakt. Deze wordt nu permanent hersteld met een stevige betonplaat die enkele dagen moet uitharden. We volgen de werken verder mee op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen