Beeld van Franse studenten met hoofddoek
Foto: Belga

Hoofddoekenrel in Frankrijk: premier wil studente vervolgen die directeur valselijk beschuldigde van mishandeling

Frankrijk wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen de studente die haar schooldirecteur valselijk beschuldigd heeft van mishandeling. Tijdens een verhitte discussie over het dragen van een hoofddoek op school - wat niet mag volgens de Franse wet - zou hij haar geslagen hebben. Alleen blijkt dat nu niet te kloppen.

Op 28 februari spreekt de directeur van het Maurice Ravel Lyceum in Parijs 3 studentes met een hoofddoek aan. Hij vraagt ze om hun hoofddoek binnen de schoolmuren af te nemen, zoals dat staat in de Franse wet. 2 studenten gaan in op zijn verzoek, de derde weigert.

Het leidt tot een verhitte discussie tussen de studente en de directeur. De studente beweert dat de directeur haar tijdens die woordenwisseling een slag heeft gegeven. Aan de Franse krant Le Parisien getuigt ze dat ze "hard op de arm" werd geslagen. Volgens de Franse politie is daar echter geen bewijs van. Er zijn geen getuigen en ook op de camerabeelden in de school is niet te zien dat de directeur geweld heeft gebruikt.

Wat zegt de Franse wet?

In 2004 verboden de Franse autoriteiten schoolkinderen om "borden of outfits te dragen waarmee studenten een religieuze overtuiging tonen", zoals hoofddoeken, tulbanden of keppels. Die beslissing werd genomen op basis van de seculiere wetten van het land die bedoeld zijn om de neutraliteit in staatsinstellingen te garanderen.

Doodsbedreigingen

In de dagen na het incident krijgt de directeur op sociale media verschillende doodsbedreigingen, waarna de school het ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte brengt. Scholen moeten dat verplicht doen in Frankrijk.

Sinds de Franse leerkracht Samuel Paty in 2020 na het tonen van cartoons van de profeet Mohammed op straat onthoofd werd, neemt Frankrijk soortgelijke incidenten erg serieus. Er wordt meteen een politiepatrouille gestuurd naar de school om de veiligheid te garanderen.

De Franse autoriteiten arresteren 2 personen, onder wie een man van 26, in verband met de doodsbedreigingen, al zouden ze volgens het ministerie van Onderwijs geen link hebben met de school.

De Franse minister van Onderwijs Nicole Belloubet trekt naar de school om haar steun uit te spreken, maar toch heeft de directeur nu beslist om zijn functie vervroegd neer te leggen. "Dit voor mijn eigen veiligheid en die van mijn familie en van de school", schrijft hij in een brief aan alle ouders.

Hij staat al 45 jaar in het onderwijs, waarvan 7 "rijke en intense" jaren als directeur van de school. In de brief dankt hij ook de collega's die hem de afgelopen weken hebben gesteund.

De directeur blijft zweren dat hij onschuldig is en dat hij de leerlinge niet heeft geslagen. “Ik heb haar alleen gevraagd om haar hoofddoek af te nemen, omdat de wet mij dat verplicht”, zegt hij.

Verontwaardiging

Ook de premier van Frankrijk Gabriel Attal heeft zich ondertussen laten horen in de zaak. Hij wil dat het meisje dat de valselijke uitspraken deed strafrechtelijk vervolgd wordt. "De staat zal altijd naast haar medewerkers staan", zegt hij. "Zij staan op de frontlinie en worden geconfronteerd met de inbreuken op de splitsing tussen kerk en staat."

Het zoveelste incident veroorzaakt heel wat ophef in Frankrijk, zowel bij het onderwijspersoneel als bij politici. Velen zijn verontwaardigd dat de carrière van de directeur eindigt na een zoveelste haatcampagne op het internet.

Vorige week nog ontvingen tientallen scholen in de omgeving van Parijs soortgelijke bedreigingen en video's van een onthoofding. In Parijs werd ondertussen wel een 17-jarige opgepakt in het kader van dat onderzoek. Volgens het ministerie van Onderwijs gaat het sinds midden vorige week om 323 dreigingen.

“Deze regering is niet in staat onze scholen te beschermen”, zegt Marine Le Pen van de extreemrechtse Rassemblement National op X. “Het is onaanvaardbaar. Als een directeur aftreedt vanwege doodsbedreigingen, is dat een collectieve mislukking”, zegt Boris Vallaud van de Socialistische Partij.

Meest gelezen