Het stadhuis in Mechelen.© Dirk Vertommen

Meer documenten worden digitaal beschikbaar: “Ook huwelijksaangifte aangeven kan binnenkort via website”

Mechelen -

Het Mechelse stadsbestuur breidt zijn digitale communicatie verder uit. Op die manier wil de Dijlestad de dienstverlening verder digitaliseren. Dat moet de communicatie met de burger efficiënter laten verlopen en zorgen voor een kostenbesparing.

“Onlangs kondigden we een eerste fase van de digitalisering van onze dienstverlening aan”, zegt schepen van Dienstverlening Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen). “Daardoor kunnen nu bijvoorbeeld ook geboortes aangegeven worden via het digitaal loket op de website van de stad. Nu zetten we een volgende stap door ook uitgaande communicatie vanuit de stad naar burgers en ondernemingen digitaal aan te bieden via eBox.”

Nog voor de zomer zullen ook GAS-documenten digitaal aangeboden worden. Later dit jaar starten ook de diensten Economie en Wonen met de digitale communicatie. “Dat heeft enkele grote voordelen”, aldus Vandersmissen. “Als stad kunnen we de kosten drukken en ook voor de burgers heeft het voordelen. Documenten zijn overzichtelijk digitaal te raadplegen en steeds gemakkelijk terug te vinden in de eBox.”

Fysiek blijft mogelijk

“Waar mogelijk digitaliseren we de dienstverlening, maar burgers zullen ook fysieke documenten kunnen blijven krijgen,” zegt schepen van Communicatie Rina Rabau Nkandu (Voor Mechelen). “We houden rekening met sociaal kwetsbare groepen waarvoor digitale communicatie minder evident is. We blijven de digitale documenten ook monitoren en sturen eventueel bij. Daarnaast starten we een communicatiecampagne om iedereen maximaal te informeren.”

“Later dit jaar willen we onder meer nog de aangifte van een huwelijk en wettelijk samenwonen digitaal mogelijk maken”, aldus Vandersmissen. “We willen geleidelijk aan naar een goed uitgebouwde digitale dienstverlening toewerken, maar eerst alles goed testen en onze burgers de kans geven de switch op hun eigen tempo te maken.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners