Proces met vertraging van start: Belkacem komt toch

© Belga

Fouad Belkacem, de voormalige leider van Sharia4Belgium, is dinsdagochtend niet overgebracht van de gevangenis van Hasselt naar het hof van beroep in Antwerpen omdat de federale politie geen manschappen en voertuigen heeft om hem over te brengen. Het parket-generaal van Antwerpen had nochtans al op 26 juni, na de vorige zitting die werd uitgesteld door een staking, gevraagd aan de federale politie om het vervoer te verzekeren. Rond de middag werd alsnog vervoer geregeld, waardoor het proces met flink wat vertraging toch kon doorgaan.

vdaa, cel

Het openbaar ministerie en de verdediging van Fouad Belkacem reageerden verbolgen toen ze vernamen dat er geen vervoer geregeld was. Belkacem wil zijn proces bijwonen, omdat er voor hem veel op het spel staat. Om die reden had het hof in juni een uitstel toegestaan.

Dagvaarding

Meester Liliane Verjauw, de advocaat van Belkacem, zei te overwegen om de Belgische Staat te dagvaarden omdat haar cliënt de zittingen niet kan bijwonen. “Het afnemen van de nationaliteit is een uitzonderingsprocedure waartegen je zelfs niet in beroep kan gaan”, aldus Verjauw.

“Mijn cliënt heeft het recht om dat proces in persoon bij te wonen. Als men de rechtsstaat zo genegen is, moet men maar zorgen dat mijn cliënt bij zijn proces aanwezig kan zijn.”

“Laattijdig”

Belkacem zit opgesloten in de speciale terro-afdeling van de gevangenis van Hasselt. De politie van Limburg Regio Hoofdstad (LRH) moest hem overbrengen naar Antwerpen, maar “het bericht dat hij vandaag moest worden overgebracht, bereikte ons gisteren laattijdig waardoor wij niet de nodige mensen en middelen vonden om het vervoer te verzekeren”, klonk het bij LRH.

Dinsdagmiddag werd alsnog een oplossing gevonden. Belkacem staat in de gevangenis van Hasselt klaar om overgebracht te worden. Het is de bedoeling om de zaak om 13 uur te behandelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen