© Koen Fasseur

Kruisberghoeve installeert innovatieve techniek om uitdroging te vermijden: “We vlakken de extremen van de natuur uit”

Arendonk -

Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier laten op drie landbouwpercelen van de Kruisberghoeve in Arendonk een systeem aanleggen dat de waterhuishouding op die akkers beter moet regelen. “We proberen de extremen van de natuur uit te vlakken.”

Guy Van Nieuwenhuysen

Subirrigatie heet de innovatieve techniek die de broers toepassen op de Kruisberghoeve. Deze irrigatietechniek zorgt ervoor dat water beter infiltreert in de bodem. Maar daar blijft het niet bij. Peter de Jong-de Leeuw, de aannemer die de werkzaamheden uitvoert, legt uit: “Met de putten die we hebben aangelegd en de stuwen die we in de waterloop hebben aangebracht, sturen we de waterbevoorrading. We houden het slootwater zo lang mogelijk vast en verdelen het over de percelen.”

Het is een systeem van geven en nemen. Als er te veel water is, zorgt het drainagesysteem ervoor dat de akkers niet onder water staan. Is het een droge periode, dan wordt het water naar de akkers geleid en infiltreert het in de bodem via openingen in de buizen.

“We bouwen een bassin dat het hemelwater dat op onze gebouwen en verharde terreinen valt, opvangt. Dat water brengen we tot bij de akkers door elektriciteit die we met zonnepanelen produceren”

Stéphane de Cartier

Landbouwer

Nog geen vergunning voor waterbassin

De Kruisberghoeve pioniert met deze techniek, die het water in de landbouwpercelen beter moet vasthouden. Dat kan met de steun van de provincie Antwerpen die via een gebiedsgerichte werking nieuwe oplossingen voor de landbouwsector uitzoekt en uitprobeert, en met geld dat via Vlaanderen uit de Europese Blue-Dealmiddelen wordt gehaald. “We doen hier aan CO2-neutrale landbouw”, zegt Stéphane de Cartier. “We bouwen een bassin van 30.000 kubieke meter dat het hemelwater dat op onze gebouwen en verharde terreinen valt, opvangt. Dat water brengen we tot bij de akkers met een pompsysteem dat wordt aangedreven door elektriciteit die we met zonnepanelen produceren.”

Het subirrigatiesysteem wordt op drie landbouwpercelen van de Kruisberghoeve aangelegd.© koen fasseur

Een irrigatiesysteem dat water langer in de sloten houdt, dat horen ze wellicht graag in Turnhout, waar overtollig regenwater via diepe sloten in het landbouwgebied in het noorden van Turnhout te snel naar de Aa in het zuiden wordt afgevoerd, waardoor riolen in de stad het water niet meer kunnen slikken en straten blank komen te staan. “Dit systeem zou inderdaad zowel voor de landbouw als voor de natuur en voor de stad interessant kunnen zijn”, zegt baron Jean-Louis de Cartier, vader van de twee jonge landbouwers. “Ook het water dat hier valt, stroomt naar Turnhout. Daarom is het erg jammer dat men moeilijk doet over de vergunning die we nodig hebben om dat bassin aan te leggen. Als we hier de waterhuishouding kunnen verbeteren door het overtollige water op te houden en te irrigeren wanneer er periodes van droogte zijn, vaart daar ook het aanpalende natuurgebied bij.”

Subsidies mogelijk

De vernieuwende techniek van subirrigatie wordt in de Kruisberghoeve uitgetest, maar als die doet wat hij belooft, is dat ook voor andere landbouwers interessant. Alleen kost de aanleg van zo’n systeem veel geld. De Kruisberghoeve moet maar 5 procent van de totale kostprijs betalen, de Vlaamse Landmaatschappij, de provincie Antwerpen en de gemeenten Arendonk en Oud-Turnhout dragen de grootste kost. “Ook voor andere landbouwers zijn subsidies mogelijk”, weet Koen Verellen, projectmedewerker van Boerennatuur Vlaanderen. “Die kunnen tot 75 procent van de totale kost oplopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Arendonk