Elk Kruispunt is een samenwerking van organisaties uit verschillende sectoren van de zorgregio.© rr

Kruispunt zet in op mentaal welzijn met nieuwe locatie in Lier: “Praten helpt”

Lier/Berlaar/Duffel/Nijlen/Ranst -

Kruispunt biedt hulp bij psychische en psychosociale problemen. In de zorgregio startte sinds juli 2022 een Kruispunt voor Eerstelijnszone (ELZ) Mechelen-Katelijne. Nu komt ook Lier daarbij.

Hélène Baccaert

Begin 2024 opende een nieuw Kruispunt de deuren. Kruispunt biedt hulp bij psychische en psychosociale problemen. “Als hulpzoekende is het vaak moeilijk om de juiste weg te vinden in het complexe zorglandschap. Je verhaal doen bij meerdere instanties creëert een drempel. Daar willen we met het Kruispunt een antwoord op bieden”, zegt overkoepelend coördinator Lita De Wachter.

“Bij Kruispunt luisteren we naar het verhaal van mensen en maken we hen wegwijs naar de best passende ondersteuning. Indien nodig bieden we een kort psychosociaal traject of verwijzen we door naar een dienst of persoon voor langdurige hulp. Ook wanneer je hulp zoekt voor iemand in je omgeving, kan je terecht bij het Kruispunt. We denken dan mee na over waar je kan aankloppen om deze persoon te helpen.”

Elk Kruispunt is een samenwerking van organisaties uit verschillende sectoren uit de zorgregio. “Zo kunnen we steeds de meest gepaste hulp bieden. De partners variëren naar gelang de regionale context en noden.” De betrokken partners van Kruispunt Pallieterland zijn allemaal actief binnen de regio van ‘Netwerk Emergo’.

Samenwerking

“De grootste kracht hierin is de samenwerking van deze diensten in de hulpverlening aan hulpvragers en de expertisedeling vanuit de verschillende hulpverleningslijnen. De partners van de eerste-, tweede- en derdelijnszorg organiseren gezamenlijke casusbesprekingen om zo elkaars expertise te delen. Zo wordt een dossier vanuit meerdere invalshoeken bekeken, wat zorgt voor een positief effect op de begeleiding van cliënten.”

Naast het drempelverlagend werken is ook betaalbaarheid een belangrijke pijler. Zo is de eerste sessie altijd gratis. De kostprijs voor de vervolgsessies zijn afhankelijk van het inkomen van de zorgzoeker, met een standaardbijdrage van 11 euro of 4 euro voor personen in een precaire situatie.

Het aanbod van ‘Kruispunt Pallieterland’ is beschikbaar voor inwoners van de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen, en Ranst. Ook in andere regio’s zijn er Kruispunten actief. Zo startte er in juli 2022 het eerste Kruispunt van de zorgregio in ‘ELZ Mechelen-Katelijne’. Alle contactinfo is terug te vinden op www.kruispunten.be.

Het aanbod van Kruispunt Pallieterland is beschikbaar voor inwoners van de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen, en Ranst.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners