PORTRET. Leven op het scherp van de snee eist dan toch zijn tol

De Zweedse artiest en muziekproducer Tim Bergling – over de hele wereld beter bekend als Avicii – is op 28-jarige leeftijd overleden. De top-dj werd vrijdagnamiddag dood aangetroffen in Oman. De doodsoorzaak is niet bekend.

Kristof Simoens

“Het is met grote droefheid dat we moeten meedelen dat Tim Bergling, bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is overleden. Hij bevond zich in Muscat, Oman, en werd vrijdagnamiddag lokale tijd dood aangetroffen”, klinkt het in een mededeling aan Zweedse media, waarin gevraagd wordt de familie met rust te laten.

Remix van computerspelletje

Dankzij wereldhits als Bromance (zijn allereerste nummer-1 hit bij ons), Levels (zijn grote doorbraak wereldwijd), Wake Me Up (de bevestiging) en Hey Brother (het thema van de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji), werd Tim Bergling alias Avicii een van de bekendste dj’s en dansproducers ter wereld. De jonge Zweed liet de grootste stadions en dancefestivals vollopen en liet tienduizenden fans uit de bol gaan op pompende beats.

© AFP

En zeggen dat alles in 2007 begint met een remix van het Commodore 64-spelletje Lazy Jones. Het levert de jongeman uit Stockholm – hij is dan 16 – zijn eerste platencontract op. Via het dancecircuit komen zijn tracks terecht bij de Nederlandse dj Tiësto, die hem prompt introduceert bij zijn managementkantoor… en de trein is vertrokken.

De diepste hel

Onder de naam Avicii (een boeddhistische term die zoveel betekent als ‘de diepste hel’ ) breekt hij in 2011 breekt hij wereldwijd door. Vanaf dan is er geen houden meer aan: de ene hit volgt op de andere en Avicii kroont zich enkele jaren op rij tot de best verdienende dj ter wereld: hij strijkt honderdduizenden dollars op voor een paar uurtjes draaien. Tussen 2011 en 2015 staat hij liefst vijf jaar op rij op Tomorrowland. Maar vijf jaar later is het liedje plots uit: hij kondigt zijn afscheid aan als dj en stopt eind dat jaar met toeren. Hij blijft wel actief als muziekproducer, onder meer voor Coldplay (“A Sky full of Stars”) en Madonna (“Girl Gone Wild”).

© AFP

Net niet ‘Club van 27’

Avicii mag dan al schatrijk geworden zijn met zijn muziek, achter de schermen is het veel minder rozengeur en maneschijn: een absurd tourschema, uitmelkende managers, feesten als de beesten met de nodige drank en drugs…

Tweemaal wordt hij zelfs met spoed opgenomen als gevolg van alcoholmisbruik en in 2014 worden zijn galblaas en blindedarm verwijderd. Een hectisch leven dat allemaal te zien is in de documentaire True Stories, die in oktober vorig jaar uitkwam en een ontluisterend beeld schetst van een man die de greep op zijn leven volledig kwijt is.

Zijn échte vrienden maakten zich toen al langer zorgen om het helse tempo van optreden. “Donderdag in Texas, zaterdag in Hongkong en zondag op Ibiza. Dat was niet normaal. Hij zou zo maar de eerste dj kunnen zijn die toetreedt tot dat ‘clubje van 27’ waar Jim Morrison, Kurt Kobain en Amy Winehouse ook toe behoren.”

Ze zaten er uiteindelijk maar één jaartje naast: Avicii werd 28.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video