Themabeeld© Belga

“Zes op de tien werknemers vertellen collega’s hoeveel ze verdienen”

Zes op de tien werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. Dat zegt hr-kantoor Acerta op basis van een bevraging bij meer dan 2.700 werknemers en 500 Belgische werkgevers. “Het taboe om over loon te spreken, is nog iets groter in Vlaanderen dan in de rest van het land, maar lijkt wel stilaan volledig te verdwijnen”, zegt Acerta.

jvh
Bron: BELGA

Een Europese richtlijn van vorig jaar maakt dat bedrijven meer loontransparantie moeten bieden, bijvoorbeeld bij sollicitaties. Dat moet de gelijke beloning van vrouwen en mannen ten goede komen. De EU-lidstaten moeten de richtlijn tegen 2026 in nationale wetgeving omgezet hebben. 

Volgens Acerta wordt in zes op de tien bedrijven nu al openlijk over verloning gecommuniceerd. In 30 procent van de gevallen geldt die open communicatie voor de hele onderneming, in 29 procent van de gevallen weten collega’s met dezelfde functies van elkaar wat ze verdienen. In 42 procent van de bedrijven wordt nog niet gesproken over de loonpakketten van de werknemers. 

Ook onder collega’s wordt er openlijker over lonen gepraat, zegt Acerta. Zes op de tien werknemers communiceren transparant met hun collega’s over hun loonpakket, zo blijkt uit de bevraging. De terughoudendheid neemt toe met de leeftijd. Bij 55-plussers spreekt de helft niet over zijn of haar loon met de collega’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer