© smb

Zelfde spelers, nieuw kleedje: Westerlo trapt eerste voorbereiding onder Turks bewind op gang

Het eerste seizoen van Westerlo onder Turks bewind is gisteren echt op gang geschoten met een eerste veldtraining. Op de spelerslijst valt er van die nieuwe wind voorlopig weinig te merken, aan heel wat randzaken is de vernieuwing van de club wél merkbaar. “Met dit project wil je snel naar 1A, maar we mogen geen stappen overslaan”, waarschuwt coach Bob Peeters.

Kersten Steurbaut

LEES MEER. Toptransfer Igor Vetokele meteen van de partij bij Westerlo: “Ik kan het niveau van 1B moeilijk inschatten”

Twee nieuwe gezichten gisteren op het ­oefenveld: de aan­gekondigde aanwinst Igor ­Vetokele was meteen van de partij en met de 18-jarige Ivoriaan Kader Keita had de club nog een ­extraatje in petto - de ­verdedigende ­middenvelder van Rijsel is op proef. Van de andere negentien spelers op het veld zaten er vorig seizoen al zeventien in de kern van Bob Peeters. Bernardinho en Caubergh keerden terug na een uitleenbeurt aan Geel, Van Genechten (ziek) en Mols (examens) waren nog niet aanwezig. Om maar te zeggen: de ploeg waarmee Peeters aan de voorbereiding is ­begonnen, is zo goed als ongewijzigd. Van de ­basisploeg waarmee de Kempense coach het voorbije seizoen eindigde, zijn alleen Jens Naessens en Nader Ghandri er niet meer bij. “In Play-off 2 ­hebben we laten zien dat we nog een stevige groeimarge hebben. Daarom hebben we ook ­geprobeerd de kern bij elkaar te houden.”

© smb

Het geraamte van Westerlo mag dan wel grotendeels hetzelfde zijn, toch heeft de club zich na de Turkse overname een ­frisser kleedje aangemeten. Op het veld wordt dat zichtbaar met een ruimere technische staf. Physical coach Bart Gillis - over­gestapt naar de Belgische voetbalbond om de scheidsrechters te begeleiden - is vervangen door Rutger Van Snick, die overkomt van Anderlecht. Stijn Van Roose maakte al deel uit van de ­medische staf, maar heeft zich gespecialiseerd in het individueel begeleiden van jonge spelers.

Deed ook zijn intrede op het oefenveld: het ­’Catapult Sports Performance Tracking System’, beter gekend als de ‘sport-bh’s’ die de prestaties van de spelers op training en tijdens de wedstrijden analyseren. “Vroeger werkten we met Polar om de hartslag en de afstanden te registreren, nu kunnen we werken met percentages van maximale hartslag en doelstellingen. Je kan van een ­Skoda geen ­Ferrari maken, maar het zijn wel ­details die ons zullen beter maken.”

© smb

Die verdere professionalisering zal nodig zijn als de nieuwe eigenaars van Westerlo over drie jaar in 1A willen spelen. “Dat is het plan dat op tafel ligt”, weet Peeters. “Met dit project wil je ook snel deel ­uitmaken van 1A, maar we moeten er ook over waken dat we geen vijf stappen overslaan. We moeten rustig bouwen zonder dat we onszelf te veel druk opleggen. Niet zo ver van hier heeft ­iemand ooit gezegd dat ze over vijf jaar ­Champions League zouden spelen”, verwijst ­Peeters naar de intrede van Maged Samy bij ­Lierse, begin deze eeuw. “We weten ook hoe dat is ­afgelopen.”

Na de stage in Turkije - op 10 juli keren Bob ­Peeters & co naar België terug - ­kunnen de spelers hun intrede doen in een nieuw oefencomplex en wordt er getraind op een nieuw oefenveld dat ­dezelfde ­kwaliteit krijgt als het hoofdveld. “Als je naar 1A wil, dan moet je ook op het vlak van infrastructuur klaar zijn.”