Jubilerend Amnesty moderniseert actievoeren

Nieuws
Amnesty International heeft het actievoeren gemoderniseerd. Ook in het actiewezen is papier op z’n retour.
anp
maandag 23 april 2018 om 03:00

Amsterdam

‘We hebben ons actiearsenaal uitgebreid naar online. Zo riepen we onze activisten op satellietbeelden te analyseren in Darfur om mensenrechtenschendingen te kunnen opsporen’, zegt directeur Eduard Nazarski.

Ook sociale media gaan een steeds grotere rol spelen bij het onder de aandacht brengen van de boodschap van Amnesty. Met alleen zware rapporten kunnen we die boodschap niet overbrengen, meent Nazarski. ‘Het is ook een mooie manier om direct met onze achterban te communiceren en vervolgens in actie te komen, bijvoorbeeld met Twitteracties richting ­regeringsleiders of met solidariteitsacties op Facebook.’

Amnesty International Nederland bestaat vijftig jaar en vierde dat zaterdag in Amsterdam met workshops, theater, muziek, film en debat. Koning Willem-Alexander was erbij.

Een halve eeuw actievoeren tegen onrecht. ‘En dat blijven we ook doen’, zegt Nazarski. ‘Opvallend en vasthoudend.’

Zijn organisatie is met ruim een kwart miljoen leden een van de grootste Amnesty-afdelingen ter wereld. Dat zijn nog wel aanzienlijk minder leden dan de ruim 300.000 in 2010, maar de groei zit er sinds vorig jaar weer in. ‘We zijn een vereniging met aanzienlijke invloed’, vindt de directeur.

adviserende rol

Hoewel er meer organisaties ageren tegen schendingen van mensenrechten, blijft Amnesty de grootste en de bekendste. Zo heeft Amnesty een ­erkende adviserende rol binnen de Verenigde Naties. Wereldwijd zijn meer dan zeven miljoen mensen in 150 landen bij Amnesty aangesloten. Ze voeren actie tegen de doodstraf, voor de vrijheid van meningsuiting, voor de bescherming van de rechten van vluchtelingen en tegen politiek geweld.

Mensenrechten staan in veel landen onder druk. Niet alleen ver weg, maar ook in Europese landen als Polen en Hongarije. Nazarski: ‘We blijven de Nederlandse regering oproepen voorop te lopen in Europa in het verdedigen van mensenrechten. De urgentie is hoger dan ooit. Blijven we wegkijken, dan bedreigt de afnemende vrijheid in Polen en Hongarije ook de vrijheid in ons eigen land.’

Amnesty Nederland deinst er niet voor terug soms politiek ongemakkelijke uitspraken te doen over het kabinetsbeleid. Zo is er volop actie gevoerd tegen de zogenoemde ‘sleepwet’ en is kritiek geuit over het vluchtelingenbeleid.

‘Dit leidt soms tot afkeuring, maar ook tot politieke actie. Zo nam de Tweede Kamer een motie aan die het gebruik van stroomstootwapens in ggz-instellingen verbiedt, nadat wij hier felle kritiek op hadden geuit’, aldus Nazarski. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.

De Amerikaanse president Joe Biden loopt met zijn woordvoerder Karine Jean-Pierre door de tuin van het Witte Huis. In haar hand houdt Jean-Pierre een editie van The Washington Post met een foto van Rafah op de voorpagina.

Overheidsrapport VS: Israël schond mogelijk humanitair recht met Amerikaanse wapens

Israël heeft met de inzet van Amerikaanse wapens in de Gazastrook mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Dat concludeert een onderzoeksrapport van de Amerikaanse regering.

Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.