© Victoriano Moreno

Binnenkijken in ‘De Gulde Schoen’, het luxehotel van de familie Dembélé in het centrum van Antwerpen

De Gulde Schoen opent vrijdag de deuren voor het grote –of het meer gefortuneerde- publiek. De naam doet vermoeden dat er een voetballer aan het roer zit in het hotel, maar dat is eerder een toevalligheid. De Gulde Schoen is de historische naam van het pand op de Melkmarkt.

Rebecca Van Remoortere

“Mijn zus Assita is de sociale van ons twee, al van jongs af aan heeft ze graag veel mensen om zich heen. Zij zal het hotel schitterend runnen.” Middenvelder bij Tottenham Mousa Dembélé houdt zich op de achtergrond bij de opening van zijn nieuwe hotel. Zus Assita en mama Tilly Heygens staan aan het roer en hebben de voorbije vier jaar hard gewerkt om het hotel vorm te geven. “Mousa heeft ons daar in gesteund”, klinkt het bij mama Tilly.

Thuis voelen

© Victoriano Moreno

Overnachten in hotel de Gulde Schoen staat voor overnachten in luxe. Alle badkamers van de negen suites zijn afwerkt in marmer en ook in de kamers werd gekozen voor natuursteen, marmer, massieve houtsoorten. De suites zijn ingericht met fluwelen meubels, grote flatscreens, een open haard en een Nespressomachine. “Bijna elke suite heeft ook een klein keukentje met kookvuur. Mousa verblijft heel vaak op hotel voor langere periodes. Dan is het fijn om af en toe eens zelf een maaltijd te kunnen klaarmaken zonder altijd op restaurant te moeten gaan. We zorgen ervoor dat onze gasten zich thuis voelen. Je zou hier makkelijk een maand kunnen verblijven en je helemaal op je gemak voelen”, zegt Assita.

Alsof de luxe van de suites alleen nog niet voldoende is, komt er op de kelderverdieping ook een privéwellness met binnenzwembad, af te huren door de gasten of door externen. Daarnaast biedt het hotel ook nog diensten als een privébutler, kinderopvang en gepersonaliseerd shopadvies. Voor een suite in de Gulde Schoen betaal je 355 tot 750 euro per nacht. Zonder ontbijt. De grootste suite op de bovenste verdieping meet 110 vierkante meter.

© Victoriano Moreno

Afrikaanse roots

De suites zijn afgewerkt met Afrikaanse decoratiespullen. “We hebben de kamers volledig naar onze eigen stijl ingericht met hier en daar een persoonlijke toets. Voor ons was het ook belangrijk om onze roots een plaats te geven in het hotel. Dat hebben we subtiel gedaan.”

© Victoriano Moreno

De realisatie Gulde Schoen is een droom die uitkomt voor Mousa en Assita. “Onze familie is heel ondernemend. Assita en ik wilden al heel lang samen iets opstarten, we dachten eerst aan een kleinschalige Bed and Breakfast”, zegt Mousa. Tot de familie op het pand in de Melkmarkt, stootte. Het pand is een versmelting van twee historische panden. Tijdens de middeleeuwen was het gebouw een koopmanswoning, met een commercieel voorhuis. “Tijdens de werken in de kelder troffen we een schat aan archeologische vondsten aan zoals porseleinen serviezen, glaswerk, keramieken kookpotten en tafelversiering. Die vondsten stellen we tentoon aan de inkomhal. Dat het gebouw zoveel geschiedenis ademt, was voor ons een groot voordeel. We zijn met die authentieke elementen aan de slag gegaan. In een van de suites hangt nog een oud wiel van een katrol en ook alle houten balken zijn nog behouden. Pas nadat we het pand gekocht hebben, vernamen we de historische naam de Gulde Schoen, trouwens”, vertelt Assita. “Eigenlijk wilde ik geen link maken in het hotel met mijn voetbalcarrière, maar we vonden het belangrijk om met de vele oorspronkelijke elementen ook de oorspronkelijke naam te behouden.”

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno