Luister naar

Examenrubriek: Balen en weer door

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de socialemedia- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
maandag 28 mei 2018 om 03:00
Bij een herexamen hoef je je maar op één vak te richten. Dat maakt de situatie heel overzichtelijk.
Bij een herexamen hoef je je maar op één vak te richten. Dat maakt de situatie heel overzichtelijk.

Je wordt gebeld door je mentor. Slecht nieuws: je bent niet geslaagd. Dat is even slikken. Gelukkig is er ook goed nieuws, want er bestaat zoiets als een herexamen. Nog één keer alles geven en dan hopelijk, met een beetje vertraging, alsnog feest mogen vieren. Maar hoe bereid je je het beste voor op een herexamen? Rianne Hop is projectcoördinator bij Studiekring, dat onder meer herexamentrainingen verzorgt. Ze heeft de afgelopen jaren al heel wat herexamenleerlingen onder haar hoede gehad. ‘Wanneer je hoort dat je herexamen moet doen is het belangrijkste niet in de stress te schieten’, zegt ze. ‘Een dag lang stevig balen mag en hoort erbij, maar daarna moet je je weer focussen. De herexamens vinden immers vier dagen later alweer plaats.’

Vanwege die korte tijd is het ondoenlijk alle stof van het vak dat je moet ‘herren’ opnieuw te leren. ‘Kijk daarom samen met je docent goed naar je eerste examen’, adviseert Hop. ‘Dan zie je welke onderdelen van het examen je minder goed afgingen. Had je moeite met de inhoud? Of vond je de vraagstelling lastig en moest je nauwkeuriger lezen? Richt je op die onderdelen. Vraag advies aan klasgenoten die goed zijn in dat vak, bekijk nuttige filmpjes op YouTube en maak oefenexamens.’

hogedrukgebied

Waar er op de ‘gewone’ examens al veel druk staat voor leerlingen, zijn de gymzalen tijdens herexamens helemaal een hogedrukgebied.

Hop ziet dat soms ook bij leerlingen die herexamentrainingen bij Studiekring volgen, maar raadt leerlingen toch aan de rust te bewaren. ‘Probeer het gevoel van ‘nu moet het gebeuren’ los te laten. Ga ook niet vier dagen lang, twaalf uur per dag met je neus in de boeken zitten. Goed uitrusten is heel belangrijk. Zoek ook een uitlaatklep. Sporten werkt uitstekend om je hoofd even leeg te maken. Schrap je voetbaltraining dus juist niet! En voel je niet schuldig wanneer je een film of serie kijkt op Netflix.’

overzichtelijk

Hop ziet nog een belangrijk voordeel van herexamens: je hoeft je op maar één vak te richten. ‘Normaal verdeel je je aandacht over een boel examens, nu is het heel overzichtelijk.’

Ze sluit af met bemoedigende woorden voor hen die herexamen moeten doen: ‘Verreweg de meeste leerlingen slagen voor hun herexamen. De kans is dus groot dat jij dat ook doet. Je volgt dit vak al jarenlang en weet dus al heel veel. Als je je dat voor de geest houdt, komt het goed.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.