28 mei 2018 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Commentaar: Gevaarlijke bankenlobby

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) snapt niets van de blijdschap over het reguleren van banken, waarover de Europese ministers van Financiën het eens zijn ­geworden. Banken in de EU moeten een buffer ­aanhouden van 3 procent van het eigen vermogen, systeembanken (in Nederland: ING) 3,5 van het eigen vermogen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler snel moet dokken in het geval van een nieuwe bankencrisis. Nijboer is boos, want in Nederland is al afgesproken dat de buffer naar 4 procent moet. We gaan er dus op achteruit, twitterde Nijboer vrijdag. Deze week volgt een Kamerdebat.

3, 3,5 of 4 procent maakt niet veel uit. Veel belangrijker is dat dit laag is. In de VS bijvoorbeeld hebben banken een buffer van 10 procent; het percentage dat volgens veel economen de ondergrens moet zijn.

De jongste Europese afspraak laat zien dat de bankenlobby sterk is. Die is tegen hogere buffers, omdat deze hun slagkracht beperken.

Niet alleen in Europa, maar ook in de VS laat de bankensector – precies tien jaar na de kredietcrisis – zijn tanden zien. In Amerika is de situatie nog verontrustender: daar hebben lobbyisten de steun van een president die sinds zijn verkiezing belooft de strenge bankenwetgeving die onder zijn voorganger werd ingevoerd, af te zwakken. Het gaat hier om de Dodd-Frank Act die sinds 2010 financiële instellingen – in reactie op de kredietcrisis – onder verscherpt toezicht plaatst en hun vrijheid op de beurs beperkt. Dit alles met het lovenswaardige doel een nieuwe grote crisis te voorkomen.

Na de Senaat heeft nu ook het Congresbesloten de Dodd-Frank Act af te zwakken, waardoor vooral kleinere banken minder regels krijgen opgelegd.

Dit is om verschillende redenen onverstandig. Zo was de les uit de vorige crisis, dat banken te veel vrijheid hadden, ook de kleinere. En wat in de VS voor de financiële sector wordt afgesproken, heeft vroeg of laat gevolgen in Europa, omdat Amerikaanse banken op die manier een concurrentievoordeel krijgen. Dat voert de druk op om ook in de EU de teugels te laten vieren.

We hebben nieuwe bestuurders nodig: bankiers die zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving, gesteund door politici die hun oren niet naar de finan­ciële sector laten hangen.

Vorig jaar waarschuwde de voorzitter van de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) voor een ­terugkeer naar ‘de gevaarlijke plek’ van tien jaar geleden, waar slappe regelgeving en uitgekleed toezicht zorgen voor een instabiel financieel systeem. Die waarschuwing staat nog steeds.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.