Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Reclassering wil cliënten op dodenlijst weigeren | Zon, zee en Ziyech: zo begint Marokko met WK-voorbereiding

Goedemorgen. Reclassering Nederland staat op het punt begeleiding te weigeren aan veroordeelden die zich schuldig maken aan doodsbedreigingen of die zelf op een dodenlijst staan. ‘Ik wil het risico niet lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten’, zegt de vertrekkend bestuursvoorzitter. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: de EU verklaart de oorlog aan plastic en ons vertrouwen in de medemens neemt toe.

Sjef van GennipBeeld Freek van den Bergh

Terwijl u sliep

Schietschijven horen niet in de wachtkamer: reclassering is klaar met gedetineerden die met de dood dreigen of worden bedreigd
Reclassering Nederland staat op het punt begeleiding te weigeren aan veroordeelden die zich schuldig maken aan doodsbedreigingen of die zelf op een dodenlijst staan. ‘Ik wil het risico niet lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten.’

Brussel gaat 'plastic soep' in oceaan tegen en verbiedt wegwerpplastic
De Europese Commissie doet wegwerpplastic in de ban. Plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes worden verboden, voor andere plastic producten voor eenmalig gebruik komen beperkingen. Het westvoorstel dat de Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Katainen (Groei) maandag presenteren moet de steeds dikkere ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen tegengaan.

Beeld van een albatroskuiken met plastic in de maag uit een documentaire over de impact van plastic op de oceaan.

Zo'n mopperend land zijn wij helemaal niet: het vertrouwen in medemens, politie en politiek neemt toe
De mopperende natie die Nederland lijkt te zijn, blijkt een groot misverstand. Het vertrouwen in de medemens, politie en politiek is groot en groeit bovendien. Zelfs over de Europese Unie zijn burgers positiever gaan denken, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag wordt gepresenteerd.

‘Spiderman’ uit Mali redt bungelende kleuter van balkon

De man die in Parijs een bungelende kleuter van een balkon redde, wordt door Frankrijk omarmd als ‘een held’. Mamoudou Gassama aarzelde geen seconden toen hij de 4-jarige zag hangen aan de vierde verdieping van een flatgebouw, klauterde naar boven en bracht het kind in veiligheid. Het filmpje dat hiervan is gemaakt, is door miljoenen mensen op sociale media bekeken.

Vandaag in het nieuws

De wethouder in Bergen op Zoom moet zich verantwoorden voor de reclamestunt over het ingemetselde boek dat in de Markiezenhof gevonden zou zijn. Vandaag dient ook het hoger beroep over de uitstoot van broeikasgassen: moet de staat die in 2020 met 25 procent verminderen? En Patricia Paay eist 450 duizend euro van GeenStijl voor het publiceren van haar seksvideo.

Aanraders van de redactie

Sjef van Gennip, Bestuursvoorzitter Reclassering Nederland: ‘Iedereen weet dat je met vergelding de samenleving niet veiliger maakt’
Sjef van Gennip begon in 1973 zijn carrière als reclasseringsmedewerker en gaat deze week als hoogste baas van Reclassering Nederland met pensioen. In zijn afscheidsinterview roept hij de politiek op eerlijker standpunten uit te dragen over het straffen van veroordeelden. ‘Alleen gevangenisstraf levert zelden een bijdrage aan afname van recidive.’

Zo openlijk willen snijden in het sociaal minimum is zelfs voor de VVD nieuw
Sheila verdiept zich in opvattingen over sociale zekerheid. Geklaag over bijstandtrekkers blijkt van alle tijden te zijn, maar dat de bijstand het absolute minimum is om fatsoenlijk te kunnen leven, was altijd een breed gedragen opvatting. Toch maakt Klaas Dijkhoff een speerpunt van drastisch korten op het sociale minimum.

‘De man die niet had mogen starten’ wint dan toch de Giro
Met 46 seconden is Tom Dumoulin zijn eerste plaats van vorig jaar kwijt aan Chris Froome. Maar is de Brit, die in Spanje werd betrapt op het middel salbutamol, nu de winnaar die niet had mogen starten?

Chris Froome en Tom Dumoulin schudden elkaar de hand.Beeld ANP

De mannen van ATI Abseiltechnieken zitten met hoogterespect in het klimharnas
Abseilen als beroep, niet iedereen zal daar het benodigde lef voor hebben. Maar hoe pleeg je anders onderhoud in hoekjes van silo's, op gevels van monumenten of op de Schipholtoren?

De 'Leeuwen van de Atlas' waren even kwijt, maar duiken op aan zee: de WK-voorbereiding is gestart
Het Marokkaanse elftal is in een stil badplaatsje, haast geheimzinnig, begonnen aan de WK-voorbereiding. Met zes geboren Nederlanders in de selectie. ‘Ziyesh!’ schreeuwen de fans naar hun favoriet Hakim Ziyech.

Het Anne Frankboompje: vier keer vernield maar ijzersterk geworteld, dit boompje gaat nergens heen
Toen de boom waar Anne Frank vanuit het achterhuis op heeft uitgekeken in 2005 omwaaide, zijn er tientallen nazaten gekweekt. In Nederland staan er vijf. En Waalwijk is, na Leiden en Doesburg, nu al de derde plaats waar zo’n Anne Frankboompje is vernield. Margriet Oostveen sprak daar met Theo van Bracht, voorzitter van de Stichting Wandelpark: 'Dit boompje blijft.'

Het vernielde boompje.Beeld RV