Direct naar artikelinhoud
NieuwsParijs

‘Spiderman’ uit Mali krijgt Frans paspoort nadat hij kleuter op heldhaftige wijze redde

President Emmanuel Macron en ‘Spiderman’ Mamoudou Gassama in het Élysée.Beeld EPA

Zaterdagavond rond acht uur liep de 22-jarige Mamoudou Gassama met zijn vriendin in Parijs over straat, toen hij geschreeuw hoorde. Ze zagen een kleuter hangen aan het balkon van de vierde verdieping van een flatgebouw. Gassama aarzelde geen seconde: hij klauterde via de balkons naar boven en bracht het 4-jarige kind in veiligheid. 

Met een mobieltje is de reddingsactie gefilmd, en de beelden zijn door miljoenen op sociale media bekeken. In no time omarmden de Fransen de Malinese migrant zonder verblijfspapieren als een held. President Emmanuel Macron ontving Gassama op het Élysée, en vertelde hem dat hij de Franse nationaliteit krijgt.

‘Wat je hebt gedaan lijkt op wat brandweerlieden doen’, zei Macron. ‘Als het aansluit bij je plannen zou je bij de brandweer kunnen gaan werken en dit soort dingen elke dag doen.’

De kleuter hield slechts een gebroken nagel over aan het incident en Gassama liep een paar schrammen op. ‘Ik dacht niet aan de hoogte, ik dacht niet aan de risico’s’, zei hij tegen de Franse krant Le Parisien. ‘Ik deed het omdat het een kind is. Ik ben dol op kinderen.’

Twitter bericht wordt geladen...

Toen de brandweer arriveerde, was het kind al veilig. ‘Gelukkig was er iemand fit genoeg, en dapper genoeg, om het kind te gaan halen’, zei een woordvoerder.  Het lijkt erop dat de ouders van de kleuter niet thuis waren. De vader is voor verhoor aangehouden door de politie en wordt later bij de rechter verwacht omdat het kind alleen was gelaten. De moeder was niet in Parijs. 

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, prees Gassama op Twitter voor zijn heldendaad. Ze noemt hem de ‘Spiderman van het 18de arrondissement’, waar het incident plaatsvond, en zei dat ze Gassama telefonisch had gesproken. ‘Hij legde me uit dat hij een paar maanden geleden uit Mali is aangekomen en ervan droomt hier een leven op te bouwen. Uiteraard zal ik hem helpen in zijn pogingen hier in Frankrijk te blijven.’ In Parijs wonen duizenden migranten die de laatste jaren per boot de oversteek naar Europa hebben gemaakt.

De Malinese regering toonde zich trots op het heldhaftige optreden van haar landgenoot. Bij een ontvangst door de ambassadeur in Parijs werd Gassama voorgesteld aan  zijn landgenoot Lassana Bathily, die in januari 2015 klanten redde uit de Joodse supermarkt die door een IS-terrorist in gijzeling was genomen. Ook Bathily was een asielzoeker en kreeg de Franse nationaliteit.