Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Malinees die kind van balkon redde, wordt genaturaliseerd tot Fransman

Mamoudou Gassama (r.) ontmoet de Franse president Emmanuel Macron (l.).Beeld REUTERS

De Malinese vluchteling Mamoudou Gassama, die zaterdag in Parijs vier verdiepingen omhoog klom om een vierjarig kind te redden, krijgt de Franse nationaliteit. Dat melden verschillende Franse media. De man werd deze ochtend ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron, die hem bedankte voor zijn heldendaad.

Vanochtend ontving president Emmanuel Macron de 'Malinese Spiderman', zoals Franse media hem noemen, op het Elysée uit dankbaarheid voor zijn heldendaad. Macron maakte daarbij bekend dat de 24-jarige Mamoudou Gassama genaturaliseerd zal worden en dat hij bovendien ook een job bij de brandweer aangeboden krijgt. Verschillende Franse politici hadden daartoe opgeroepen nadat een video van 's mans heldendaad viraal ging en bleek dat Gassama geen verblijfspapieren had.

De 22-jarige Mamoudou Gassama.Beeld REUTERS

Op de veel gedeelde video is te zien hoe de man met blote handen in een halve minuut langs vier verdiepingen omhoog klimt om het kind, dat aan een balkon hing, te redden.

Twitter bericht wordt geladen...

De feiten deden zich zaterdagavond omstreeks 20 uur voor, aldus brandweer en politie. "Gelukkig was er iemand met een goede conditie die de moed had het kind te redden", aldus de brandweer.

Het kind en de man werden naar het ziekenhuis overgebracht. "Het kind was in shock, en de redder had pijn aan de knie", aldus de brandweer. Beiden stellen het intussen goed.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo zag Gassama zondagavond. "Hij heeft me uitgelegd dat hij enkele maanden geleden uit Mali hier is aangekomen, en ervan droomt om hier zijn leven op te bouwen", tweette Hidalgo. "Ik heb hem geantwoord dat zijn heroïsche inspanning een voorbeeld is voor alle burgers, en dat de stad hem natuurlijk zal steunen in zijn inspanningen om zich in Frankrijk te vestigen."

Twitter bericht wordt geladen...

De vader van het kind moet op 25 september voor de correctionele rechtbank verschijnen. Hij moet zich verantwoorden voor het "verzaken aan zijn wettelijke verplichtingen als ouder" en riskeert twee jaar cel. Dat meldt France info. 

Terwijl het kind aan het balkon hing en dreigde te vallen, was de vader boodschappen gaan doen. Dat zei de procureur van Parijs, François Molins, aan BFMTV. "Het probleem is dat (...) hij bij het buitengaan van de winkel Pokémon Go is beginnen spelen, waardoor hij niet meteen teruggekeerd is naar het appartement", klonk het. Het kind is intussen in een opvangcentrum ondergebracht.

"Politieke recuperatie"

Intussen hebben verschillende hulporganisaties de "hypocrisie" en de "schandalige politieke recuperatie" aangeklaagd nadat de Malinese redder de Franse nationaliteit beloofd werd. Volgens hen verandert die belofte niets aan het "hardvochtige" Franse migratiebeleid.

Claire Rodier van de hulporganisatie Gisti, die zich ontfermt over migranten, hekelde "het contrast met de repressieve politiek van deze regering tegenover migranten en sans-papiers". Ook op sociale media was er heel wat kritiek te lezen.

Twitter bericht wordt geladen...