De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken nam de trein vanuit Polen.
Foto: AP

VS minister Blinken brengt verrassingsbezoek aan Kiev om Amerikaanse steun kracht bij te zetten

"De Amerikaanse militaire hulp is onderweg naar Oekraïne." Daarvan heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Oekraïense president Volodimir Zelenski verzekerd. Blinken is vannacht aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een verrassingsbezoek.

Het is het 4e bezoek van Blinken sinds het begin van de Russische invasie 2 jaar geleden. Het onaangekondigde bezoek gebeurt enkele weken nadat het Amerikaanse Congres met maanden vertraging een hulppakket van 61 miljard dollar had goedgekeurd.

Sindsdien hebben de Verenigde Staten al zowat 1,4 miljard dollar aan militaire hulp vrijgemaakt uit hun wapenopslag. Het gaat onder meer om Patriot- en NASAM-luchtafweersystemen en artilleriemunitie.

"Sterk signaal"

"Dit bezoek heeft eerst en vooral als doel om een sterk signaal te sturen en de Oekraïners gerust te stellen", zegt een hoge verantwoordelijke die meereist met Blinken. "Ze bevinden zich in een zeer moeilijke situatie, door de versterking van de gevechten op het oostelijke front, maar ook omdat de Russen hun aanvallen op Charkiv opvoeren."

Intussen heeft Blinken samengezeten met Zelenski. "De hulp is onderweg en zal een echt verschil maken op het slagveld", belooft de Amerikaanse minister. Zelenski benadrukt dan weer de nood aan meer luchtverdedigingsmiddelen. Zo vraagt hij voor de regio Charkiv 2 eenheden.

Hulp te laat?

Maar komt alle hulp nu niet te laat? "Het politiek getouwtrek in de Verenigde Staten heeft gemaakt dat het hulppakket met maanden vertraging komt. Daardoor heeft Oekraïne heel moeilijke weken en maanden achter de rug", zegt Tom Simoens, docent geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, in De Ochtend op Radio 1. "Zodra de hulp er is, zal die wel wat soelaas moeten bieden."

Al is het Russische offensief in Charkiv niet alleen te wijten aan de vertraagde westerse hulp, zegt journalist Arnaud De Decker. Hij was recent nog in de regio. "De hulp is heel dringend, maar je moet ook zien hoe het komt dat Rusland zo gemakkelijk voorbij de grens kon geraken", zegt hij.

"Ik zie heel veel frustraties bij Oekraïners zelf omdat de verdedigingslinies niet in orde bleken te zijn. Het zal naast het tekort aan westerse wapens dus ook wel wat te maken hebben met mismanagement binnen de Oekraïense rangen."

Meest gelezen