Directeur Huyghe doet een babbeltje met de restaurantbezoekers.© koen fasseur

Woonzorgcentrum Plantijn opent elk weekend sociaal restaurant: “Brengt onze bewoners en hun familie nauwer samen”

Kapellen -

Zowel zaterdag als zondag was het sociaal restaurant in woonzorgcentrum Plantijn helemaal volgeboekt. Het nieuwe initiatief in de Koningin Astridlaan in samenwerking met de gemeente Kapellen start zo meteen succesvol.

Erik Vandewalle

Op restaurant gaan voor een romantische tête-à-tête of gezellig tafelen met familie en vrienden zorgt voor quality time. Weinigen staan er bij stil dat op restaurant gaan niet (meer) is weggelegd voor iedereen. Veel bewoners van woonzorgcentra geraken om uiteenlopende redenen niet meer in een restaurant, alhoewel er nog steeds die behoefte is.

Dat stelde ook Jeroen Huyghe vast. Sinds oktober is hij directeur van woonzorgcentrum (wzc) Plantijn, dat behoort tot de groep Armonea. Daarvoor stond Jeroen Huyghe aan het hoofd van wzc Halmolen in Halle-Zoersel. “Daar zorgden we al voor een restaurantgevoel. In samenwerking met Lyons Club organiseerden we één keer per maand een restaurantdag. Toen ik in Kapellen aan de slag ging, wilde ik dat ook in wzc Plantijn introduceren.”

Meerwaarde

“Wanneer je dat restaurantgevoel binnenbrengt in een wzc heb je een dubbel voordeel. Als het nodig blijkt, is zorgverlening onmiddellijk ter plaatse en hetzelfde geldt voor het geven van medicatie. In de eetzaal zorgt extra aandacht ervoor dat er meer restaurantuitstraling is. Een glaasje wijn hoort daar natuurlijk ook bij voor wie wil. Het belangrijkste is evenwel dat onze bewoners er kunnen tafelen met familie. Zeker voor koppels, waar een van beiden hier woont, is het een absolute meerwaarde om met zijn of haar partner nog eens ‘uit’ eten te gaan”, vult Jeroen Huyghe aan.

Reserveren is echt nodig.© koen fasseur

Het sociaal restaurant is een samenwerking met de gemeente Kapellen. Schepen An Stokmans: “In het dienstencentrum ’t Bruggeske bieden we elke werkdag aan een erg aantrekkelijke prijs een driegangenmenu aan. In het weekend kan dat niet, dan is er in ’t Bruggeske geen aanbod van warme maaltijden. Directeur Huyghe zetelt ook in de Kapelse seniorenraad en zo leerde ik hem kennen.”

“Niet het restaurant op zich is het belangrijkst. Het brengt onze bewoners en hun familie nauwer samen. Een woonzorgcentrum moet hoe langer hoe meer raakpunten uitbouwen met de omgeving”

Jeroen Huyghe

Directeur wzc Plantijn

Jeroen Huyghe: “Toen ik de schepen voorstelde om in aanvulling van ’t Bruggeske onze eetruimte open te stellen voor iedereen die op voorhand inschrijft, zag de schepen er onmiddellijk het voordeel van in. Zowel de schepen als ikzelf zagen onmiddellijk de opportuniteit om mensen die in eenzaamheid of armoede leven ook in het weekend een restaurantgevoel te geven.”

Sociaal restaurant

Jeroen Huygens zet meteen de puntjes op de i. “Niet het restaurant op zich is het belangrijkst. De meerwaarde zit erin dat mensen samen kunnen genieten van een lekkere maaltijd. Het brengt onze bewoners en hun familie nauwer samen. Een wzc moet hoe langer hoe meer raakpunten uitbouwen met de omgeving. Dit project past helemaal in die visie.”

Samen op restaurant met oma.© koen fasseur

Vivianne Clement (51) zit samen met haar moeder Godelieve De Smet (84) en twee kleinkinderen aan tafel. Een ober vult de glazen wijn bij. Kleindochters Sana Slootmaekers (19) en Bettina Kwick (45): “We vinden dit een prachtig initiatief. Meestal kwamen we oma bezoeken wanneer er in het wzc iets speciaals te doen was. Enkele uren op haar kamer zitten, sprak ons minder aan. Nu we met haar op restaurant kunnen, verandert de situatie natuurlijk.” Aan de aanpalende tafel zitten zes buren. Zij vonden het fijn om het wzc eens langs de binnenkant kant te leren kennen.

Wie in het weekend komt eten, krijgt hetzelfde driegangenmenu voorgeschoteld als de 110 bewoners. Er zijn maar dertig plaatsen in het sociaal restaurant en daarom is vooraf reserveren nodig via 03.660.14.70. Je kunt alleen cash betalen. Een maaltijd kost 10 euro.

www.armonea.be/plantijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners