Cesar, Noa, Xander, Vik, Feliks en Guus.© Hélène Baccaert

Duffelse leerlingen trappen olympisch jaar af met atletiek, judo en basket tijdens Jeugdolympiade

Duffel -

Het sportcentrum Rooienberg in Duffel was dinsdag het toneel van de Jeugdolympiade. 380 leerlingen van lagere school De Basis en Kiliaan namen er deel aan een reeks verschillende disciplines. “De meesten van ons zitten vaak op onze gsm, dus het is leuk om vandaag te bewegen”, vinden de leerlingen.

Hélène Baccaert

“Dit is een initiatief van Vlaanderen vanwege de Olympische Spelen in augustus. Sport Vlaanderen heeft een programma ontwikkeld voor scholen rond de Olympische Spelen, waarbij ze kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. We hebben drie disciplines gekozen: judo, atletiek en basketbal. Maar er zijn ook leuke standjes met springkastelen. Door middel van leuke activiteiten willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van sport”, legt burgemeester Sofie Joosen (N-VA) uit.

“Als gemeente konden we inschrijven op het olympische pakket, en dat hebben we met Duffel gedaan. Sterker nog, we maken er een Duffels olympisch jaar van. We gaan tot augustus verschillende sportieve activiteiten organiseren rond de Olympische Spelen, en dit evenement markeert de start ervan.”

De Jeugdolympiade werkt rond drie disciplines: atletiek, judo en basket.© Hélène Baccaert

“De 380 kinderen doen allemaal olympische proeven en kunnen punten verdienen die in het systeem van Sport Vlaanderen terechtkomen. Op die manier kunnen ze een reis winnen naar de Olympische Spelen met hun klas”, voegt leerkracht Sport van Basisschool Kiliaan Britt toe. “Kinderen bewegen tegenwoordig veel minder, dus het is belangrijk om hen te motiveren om meer te bewegen. Een evenement als dit is daar perfect voor.”

Leuker dan les

Ook de leerlingen zelf zijn enthousiast om deel te nemen. “Het is leuker dan in de les zitten. Het is ook fijn dat het vijfde leerjaar van Kiliaan mag meedoen. We zitten heel vaak een hele dag op onze stoel. En de meesten van ons zitten ook vaak op onze gsm, dus het is leuk om vandaag te bewegen”, zeggen ze.

“We hopen echt dat we de hoofdprijs winnen. Ik heb er een goed gevoel over, want bij ons doet iedereen zijn best met turnen en we zijn allemaal sportief. We zitten ook allemaal in dezelfde voetbalploeg, daarom hebben we vandaag ook dezelfde outfit aan”, vertelt Noa.

Als een knipoog naar de echte Olympische Spelen konden de deelnemers aan het einde van de dag prijzen winnen, variërend van bronzen tot gouden medailles.

De hoofdprijs is een reis naar de Olympische Spelen met hun klas.© Hélène Baccaert

Sportieve events

De Jeugdolympiade is het begin van een reeks sportieve evenementen in de gemeente. Op zaterdag 27 april organiseert het lokaal bestuur van Duffel tussen 13 en 18 uur een skate-evenement op het skatepark aan de Rooienberg. Het omvat workshops, een demonstratie, een wedstrijd en verschillende nevenactiviteiten. Bezoekers kunnen ook nieuwe skateboards uitproberen.

“We willen de Zomerspelen in Parijs aangrijpen om het komende jaar zo veel mogelijk Duffelaars in beweging te krijgen. Ook voor niet-skateboarders plannen we verschillende activiteiten zoals de pannakooi en spikeball”, zegt Joosen.

“We willen de Zomerspelen in Parijs aangrijpen om het komende jaar zo veel mogelijk Duffelaars in beweging te krijgen”

Sofie Joosen

Burgemeester

Op donderdag 9 mei organiseert de gemeente in samenwerking met Basketbalclub Duffel een 3x3 basketbaltoernooi aan sporthal Rooienberg vanaf 10.30 uur. “De dag omvat basketbalwedstrijden in verschillende categorieën, skateworkshops en een springkasteel voor de kleinsten”, legt de burgemeester uit.

“Ook onze partner voor de sportkampen tijdens de schoolvakanties, Sport IT, heeft een sportkamp in petto in het teken van de Spelen. Spel en plezier staan centraal tijdens het kamp ‘Olympische Spelen – De weg naar Parijs’”, besluit Joosen.

Inschrijven voor de sportkampen kan via sportit.be

“We maken er een Duffels olympisch jaar van”, zegt burgemeester Sofie Joosen.© rr

Aan leuke activiteiten geen gebrek: leerlingen kunnen ontspannen op het springkasteel.© Hélène Baccaert

Ook de allerkleinsten spelen mee.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners